Güneş lekeleri, güneşe uzun süre maruz kalmanın yol açtığı can sıkıcı bir estetik problem. Yüz bölgesi, eller, omuz, üst sırt gibi vücudun açıkta kalan bölgelerinde güneş lekelerine daha sık rastlanıyor. Yaz mevsiminden kalma bu izlerin tedavisi içinse sonbaharı beklemek gerekiyor. Güneş ışınlarının ortaya çıkardığı etkiyle ilgili olarak ortaya çıkan sorunları önlemek konusunda Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yücel Sarıaltın, tüm bu tehlikelere karşı kalkan olabilecek yöntemleri anlattı. İşte o ayrıntılar...
GÜNEŞ LEKESİ NEDİR? NEDEN OLUR?
Deriye rengini veren melanin hücrelerinin sayıca artması cilt renginde koyulaşmalara yol açıyor. Melanositlerin artması sonucu ciltte meydana gelen koyu lekeler güneş lekesi olarak adlandırılıyor. Güneş lekesi oluşumunda birçok faktör tetikleyici rol oynuyor. Bu sorunu genetik miras olarak devralabileceğimiz gibi; hormon bozuklukları, gebelik, menopoz, doğum kontrol hapı kullanımı ya da güneşten gelen UV ışınlarına uzun süre maruz kalmak gibi sebeplerle de yaşayabiliyoruz. 2015 Yale Üniversitesi'nde bir araştırma yapıldı ve içeride olsanız da olmasanız da güneş ışığının cildi etkilemeye devam edebileceğini buldular. Aynı araştırmada bir başka dikkat çeken konu ise, çocukken güneş yanığı geçirmiş olanlar, yıllar sonra bile melanom sorunu yaşayabiliyorlar ya da o bölgede lekelenme sorunu daha fazla görülebiliyor.
GÜNEŞ LEKELERİNİ ÖNLEMEK İÇİN NE YAPMALI?
Her ne kadar günümüzde cilt lekeleri için etkili tedavi yöntemleri mevcut olsa da iş işten geçmeden alacağınız birkaç basit önlemle, tatilinizden güneş lekeleriyle değil tatlı hatıralarla dönebilirsiniz. İşte size güneşin zararlı etkileriyle mücadele etmenize yardımcı olacak 3 etkili yöntem:
Cildinizi Doğru Bir Bakımla Güçlendirin
Cildiniz, dış faktörlerin olumsuz etkileriyle savaşabilecek kadar güçlü ve donanımlı olmalıdır. Sadece güneş ışınlarının değil hava kirliliğinin de cilde büyük ölçüde zarar verdiği unutulmamalı, günlük bakım rutinleri uygulanırken cildin arındırılması ve temizlenmesi öncelikli adım olmalıdır. Sonraki adım ise cilt tipine uygun nemlendirici kullanımıdır. Nem kaybı cildin yaşlanma sürecini hızlandıran önemli bir etkendir. Bu sebeple nemlendiriciler anti aging kavramının ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirilirler. Buna ek olarak nemsiz bir cilt kuruma ve pullanma sorunlarını doğurur. Bu da, cilt üst tabakasının dış faktörler karşısında daha hassas ve korunmasız hale gelmesi anlamını taşır.
Güneş Kremi En Büyük Silahınız
Düzenli olarak uygun bir güneş koruyucu krem kullanmak, güneş lekelerinin oluşma riskini minimize ederken mevcut cilt lekelerinin görünümünü de azaltmaya yardımcı olur. Yani leke oluşumunda önleyici, tedavisinde ise destekleyici rol üstlenir. Güneş koruyucu kremler dışarı çıkmadan 30 dakika önce güneşin doğrudan etkileyeceği alanlara uygun miktarlarda sürülmeli ve günde 2 ya da 3 defa uygulama tekrar edilmelidir. Zira hiçbir güneş kremi gün boyu etkisini sürdüren bir koruma sağlamaz.
Güneş Gözlüğü Ve Şapka Sadece Aksesuar Değil
En çok şıklığı tamamlamak için kullanıyoruz ancak biz fark etmesek de gözlük ve şapka gibi aksesuarlar yüzümüz için koruyucu kalkan vazifesi üstleniyor. Özellikle de cilt yapısı hassas kişilerde güneş kremi kullanılsa dahi gözlük ve şapka gibi takviye güçlere ihtiyaç duyulabiliyor.
Güneş lekelerini az evvel yazdığım yöntemlerle önleme her zaman tedavi etmekten daha iyidir. Ne yazık ki Amerikan Dermatolojik Cerrahi Derneği'nin (ASDS) 2018 Dermatolojik Prosedürler Anketi, güneş hasarı tedavilerinin, yalnızca son iki yılda %63 arttığını söylüyor.