Cildiniz için iyi olan her şeyi takip etseniz de en iyi sonucu almak için mutlaka bir uzman kontrolüne danışmanızda fayda bulunuyor. Örneğin; basit bir nemlendirici ve losyon rutinini uyguladığınızda hiç farkında olmadan cilt bariyerinizi parçalıyor olabilirsiniz. Bazı bileşiklerin cilt yüzeyinde bir araya gelmemesi oldukça önemlidir. İşte asla bir arada kullanılmaması gereken cilt bakım ürünleri ve birlikte kullanıldığında etkisini artırabileceğiniz bileşikler…
KARIŞTIRMAYIN: RETİNOL VE HİDROKSİ ASİT
Retinol, yaşlanma karşıtı oldukça etkili bileşiklerden biridir. Alfa hidroksi asit ise ince çizgiler ve kırışıklıklar üzerinde büyük bir etkiye sahiptir, bu çizgilerin görünümünü büyük oranda azaltır. Cilt hücrelerinin yenilenmesini hızlandırmak gibi özelliklere sahip bu iki içeriği birlikte kullanmanın mantıklı olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat gerçek biraz daha farklı. Uzman Dermatolog Joshua Zeichner, her ikisinin birlikte tahriş edici yan etkileri olduğunu ve ayrı ayrı cilde zarar verebileceklerini belirtiyor.
BİRLİKTE KULLANIN: RETİNOL VE HYALURONİK ASİT
Birçok dermatolog, A vitamininin bir formu olan retinolün birçok faydasını göz önünde bulundururken aynı zamanda kapsamlı bir yan etki listesini de sunar. Zeichner, retinol içeren ürünler kullanırken doğru bir nemlendirme rutini uygulanmadığında ciltte tahrişe neden olabileceğini belirtiyor. Bu nedenle hyaluronik asit içeren bir nemlendirici bu tahrişe karşı koruyucu olabilir.
Retinol, her ne kadar hücresel dönüşümü hızlandırmak için oldukça etkilidir ve kolajeni artırır. Hyaluronik asit ise cildin nem tutma seviyesini artırarak dolgun ve parlak bir görünüm sağlar. Uzman Estetisyen Arielle Panarello, retinolün cildin dış yüzeyine nüfuz ederken kuru cilde müdahale edebilirsiniz.
KARIŞTIRMAYIN: BENZOİL PEROKSİT (BPO) VE RETİNOL
Cilt tipiniz ne olursa olsun, kaçınmanız gereken kombinasyonlarda biri olarak kendi başına yeterince güçlü olan yaygın bir akne tedavisi retinol ve benzoil peroksittir. Panarello, ikisinin birlikte kullanılması durumunda ciltte dökülmelere, tahrişe ve pul pul bir dokuya neden olan kuruluğun ortaya çıktığını belirtiyor. Üstelik bazı araştırmalar, birlikte kullanıldığında benzoil peroksitin retinolün olumlu etkilerini ortadan kaldırdığını öne sürüyor.
BİRLİKTE KULLANIN: C VİTAMİNİ VE E VİTAMİNİ
İki vitamini birlikte kullanmanın basitçe birlikte kullanmanın daha iyi olabileceğini düşünebilirsiniz. Fakat bu durum düşündüğümüzden çok daha karmaşık. Bağışıklık sistemini destekleyen ve cildi gençleştiren bu vitaminler, büyük oranda yaşlanmayı da geciktiriyor. Panarello, C vitamini, serbest radikal hasarına karşı savaşırken E vitamini, ciltteki nem oranını artırabilir. Alfa hidroksi asit (AHA) ve beta hidroksi asit (BHA) dahil olmak üzere herhangi bir cilde uygun içerik de oldukça uygun bir kombinasyon oluşturur. Düzensiz pigment, donuk cilt ve akne sorununun ortadan kaldırılması için oldukça etkilidir.
KARIŞTIRMAYIN: RETİN-A VE PEELİNG VEYA AĞDA
Her sabah ve akşam uyguladığınız cilt bakım ürünleri, ağda, peeling veya yüz bakımı gibi ara sıra yaptığınız bakım rutinleriyle bir araya geldiğinde farklı bir etki ortaya çıkarabilir. Örneğin; Retin-A ve retinol gibi formlar; peeling veya ağda gibi bakım prosedürleriyle birlikte kullanıldığında sorun yaratabilir. Uzman Dermatolog Joel Schlessinger, hastalarına peeling veya ağda işleminden bir gün önce veya iki gün sonra cildin tahriş olabileceği durumlarda bunları kullanmaktan kaçınmaları gerektiğini belirtiyor. Uzman; bu ürünler kullanılırken ağda yapıldığında ciltte küçük "yırtıkların" oluşabileceğini, bu durumun ise ciltte önemli sorunlara neden olabileceğini dile getiriyor.
BİRLİKTE KULLANIN: BENZOİL PEROKSİT VE SALİSİLİK ASİT
Benzoil peroksit, sivilceler ve lekeler için oldukça etkili bir ürün. Salisilik asit ise hemen her yüz temizleme ürününde bulunan, gözenek temizleyici, gözenek küçültücü sık kullanılan bir içerik. Bu iki bileşeni birlikte kullanmak, cildinizi oldukça etkili bir biçimde temizlemenizi mümkün kılar.
KARIŞTIRMAYIN: ANTİBİYOTİKLER VE GÜNEŞ
Her ne kadar yaşam kaynağı da olsa, Güneş, birçok antibiyotik içerik etkileşime girecek kadar güçlü ışınlara sahiptir. Özellikle belirli tedaviler nedeniyle antibiyotik kremler kullanıyorsanız, mutlaka uzman görüşü almanız bu noktada önemlidir. Antibiyotikler sonrasında güneşe çıktığınızda çeşitli alerjiler ve hatta yanıklar ortaya çıkabilir. Dermatolog Dr. Schlessinger, güneş koruyucuların bir nebze yardımcı olabileceğini fakat yine de mutlaka dikkatli olmak konusunda uyarıyor.