Şeftali %89'u sudan oluşan ve bilimsel ismi Prunus persica olan bir meyvedir. Antioksidan kaynağı olan şeftali kalori ve besin değeri tablosu oluşturulduğunda insan sağlığını olumlu yönde etkilediği görülen bir yaz meyvesidir. Göz, diş, bağırsak sağlığını desteklediği bilinen bu besinin yalnızca %2'si yağ içerir. İncelenen meyvenin içeriği detaylı olarak açıklandığında ise şeftalide ne kadar protein var, karbonhidrat var mı diyenlere bilgi aktarılabilir.
Meyve çeşitleri günlük yaşamda özellikle ara öğün olarak sıklıkla tüketilir. Bilimsel ismi Prunus persica iken gülgiller familyasının üyesi olan şeftali de bir yaz meyvesi olarak öne çıkar. Bu meyvenin farklı çeşitleri bulunsa da şeftalinin genel olarak sulu ve tatlı bir besin olduğu söylenebilir. Diyet yapan veya sağlıklı beslenmeyi tercih eden kişiler ise bu meyvenin kalorisi ile besin değerlerine yönelik bilgi edinmeye çalışır. Antioksidan kaynağı olması ve bağırsak sağlığını desteklemesiyle faydalı besinler arasında sıralanan şeftalinin özellikle C vitamini ve potasyum bakımından zengin olduğu bilinir. 100 gram şeftalinin besin değerleri, içeriği ve kalorisi hakkında bilgi almak isteyen kişilerin inceleyebilecekleri detaylı tablo ise aşağıdaki gibidir:
Yaklaşık olarak %89'unun sudan oluştuğu bilinen şeftali bu özelliği sayesinde sindirim ve bağırsak sağlığını destekleyen bir meyvedir. Antioksidan ve florür kaynağı olmasıyla da öne çıkan şeftalinin göz ve diş sağlığını olumlu yönde etkilediği söylenebilir. Bu meyve çeşidinin besin değerleri incelendiğinde 100 gram şeftalinin yaklaşık olarak 0,9 g protein içerdiği görülür. Yani şeftalinin neredeyse %10'unun protein içerdiği belirtilmelidir. Yine şekerli bir meyve çeşidi olan şeftalinin karbonhidrat bakımından zengin olduğu bilinir. Sağlıklı karbonhidratlar arasında gösterilen şeftalinin yaklaşık olarak %89'u karbonhidrat içerir. Bu meyve çeşidinin yağ oranı ise %2 olarak açıklanabilir.