Vücut enerjisini; tükettiği besinlerden karşıladığı için, yemeklerden birkaç saat sonra ara öğün yapılmadığı taktirde acıkma hissinin oluşması oldukça normaldir. Fakat yemek yenildikten hemen sonra oluşan acıkma hissi tehlikelidir ve altında başka sağlık sorunları yatabilir.
Bu sağlık sorunlarından bazıları şunlardır ;
İNSÜLİN DİRENCİ
İnsülin pankreasın beta hücrelerinden salgılanan bir hormondur. Pankreas, kanda artan glukoz seviyelerini telafi etmek ve hücrelerde oluşan direnci kırmak için sürekli daha çok insülin üretir. Glikozun yani şekerin hücre içine girmesini sağlayarak kandaki, şeker düzeyinin azalmasını sağlar. İnsülin direnci olan kişilerde, insülin glikozu hücre içine alamaz ve buna bağlı olarak kan şekeri yükselmeye başlar. Bu durum açlık hissine, halsizlik ,sürekli tatlı yeme gereksinimine ve yorgunluğa neden olur.
REAKTİF HİPOGLİSEMİ
Reaktif hipoglisemi, her zaman dış etkenlere bağlı olarak oluşmamaktadır. Yemeklerden sonra oluşan halsizlik, gün içerisinde sürekli tatlı tüketmek istemek, el ayak titremesi, uzun süre açlıkta sinirlilik hali gibi durumlar yaşıyorsanız hipogliseminin nedenlerinden olabilir. Düzensiz ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmek, stres ve fazla kafein tüketimi, reaktif hipoglisemiyi tetikler.
HİPOTİROİDİ
Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olarak tiroid hormonlarının az salgılanmasıdır. Bu hormon yetersizliğinde metabolizma yavaşlar ve vücutta ağırlık artışına meydana gelir. Vücutta yağlanmanın artması ve yanlış beslenmeye bağlı dirençle birlikte hipoglisemi gelişir. Bu durum sık acıkmaya yol açar.
UYKUSUZLUK
Günümüzde pek çok insanda meydana gelen uykusuzluk sorununa aynı zamanda fazla acıkma atakları da sebep olabiliyor. Yetersiz uyuyan kişiler, iştahlarını çok daha zor kontrol altına alırlar bunun yanı sıra daha zor doyma hissine ulaşırlar. Aynı zamanda yapılan çalışmalarda yorgun ve uykusuzken yüksek yağ ve kalorili besinleri tercih etme olasılığının daha fazla olduğu söylenmektedir.
Endişeli ya da gergin olduğunuzda vücudunuzda kortizol adında bir hormon salgılanır ve bu hormon açlık duygusunu daha çok hissetmemize neden olur. Stres altındaki pek çok insan, yüksek şeker ve yağ ya da her ikisini de içeren besinleri tüketmeyi tercih etme eğilimindedir.
HAMİLELİKTE SIK ACIKMA
Hamilelikte annenin beslenme ihtiyacı, karnında büyüyen bebeğiyle birlikte artar. Aynı zamanda alınan besinlerin az süre çiğnemesi ya da çiğnenmeden tüketilmesi çabuk acıkmaya sebep olabilir. Bu sebeple anne adayı besinlerini yavaş ve iyi çiğneyerek yemelidir.