Akdeniz tipi beslenme, özellikle Akdeniz ülkelerinde görülen ve bu bölgeye özgü, çeşitliliği yüksek besinlerin bir araya gelmesinden oluşan bir beslenme stili. Herkesin kolaylıkla uygulayabileceği bu beslenme şekliyle hem kilo verin hem de sağlığınıza kavuşun. İşte bu Akdeniz tipi beslenmenin en önemli ayrıntıları.
EN ÇOK TÜKETİLEN BESİNLER
Balık ve deniz ürünleri: Haftada en az iki kez tüketilen deniz ürünleri, özellikle omega-3 gibi sağlıklı yağlar yönünden oldukça zengin olmaları sayesinde kemik ve kas gelişimini desteklemesinin yanı sıra ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek Alzheimer gibi rahatsızlıklardan koruyor. En önemli protein kaynaklarından biri olan bu ürünleri, kızartmak yerine ızgara olarak tercih etmeniz gerekiyor.
Taze sebze ve meyve: Domates, biber, kabak veya patlıcan. Tüm sebze ve meyveler Akdeniz tipi beslenmenin en önemli kaynaklarından biri. Özellikle lezzetli salatalarla çiğ olarak tüketmek, bu beslenme tipinde sıklıkla karşılaşılıyor. Yüksek lif, vitamin ve minerallerden tam olarak faydalanmanızı sağlayan bu beslenme tipinde buharda pişirme en iyi pişirme yöntemlerinden biri kabul edilirken sebzeleri çok fazla kavurmamanız tavsiye ediliyor.
Kurubaklagil, zeytinyağı, tam tahıllı ürünler: Zeyinyağı, bu mutfağın en önemli yağ çeşitlerinden biri. Özelliklerle salatalarda ve düşük ısıda pişen yemeklerde sebzelerin ve baklagillerin lezzetini üst bir noktaya taşırken içeriğindeki sağlıklı oleik asit sayesinde kalp sağlığından sindirim sistemine kadar vücudunuzu geniş bir alanda koruyor. Baklagiller ise bu diyet sistemindeki çok tüketilen ürünler arasında yer alıyor. Ayrıca işlenmemiş tam tahıllı ekmekler ise karbonhidratı sağlıklı bir şekilde tüketmenizi sağlıyor.
DAHA DİKKATLİ TÜKETİLENLER
Kırmızı Et: Kırmızı et, sebze, balık ve baklagillere oranla daha düşük oranda tüketiliyor bu beslenme sisteminde. Fakat kaliteli protein içeriğini en yüksek düzeyde alabilmek için kırmızı eti, yağsız kısımlarından ve küçük porsiyonlarla tüketmek oldukça önemli bir ayrıntı.
Süt ve Süt Ürünleri: Süt ürünleri günlük olarak tüketildiğinde kalsiyum ve protein ihtiyacını yüksek oranda karşılarken aynı zamanda laktik asit sorunlara sahip kişiler için sorun yaratabilir. Bu nedenle tüketiminde biraz daha dikkatli olunabilir ve ürünlerin doğal olmasına dikkat edilebilir.