Bağışıklık sistemi üzerine oldukça fazla etkisi olan başlıca vitaminler; A vitamini , B6 vitamini, B9 vitamini, C vitamini, D3 vitamini Ve E vitamini vitaminleridir.
KIRMIZI BİBER
Yüksek miktarda C vitamini içermektedir. C vitamini denildiğinde akla ilk gelen besin portakal ve limon olmasına rağmen en yüksek C vitamini içeriğine sahip besin kırmızı biberdir. C vitaminin enfeksiyon hastalıklarını azaltmada büyük bir rolü vardır. C vitamini , zararlı radikallerin ve oksidanların etkileşime girerek ve onlarla savaşan önemli bir antioksidandır. C vitamini antimikrobiyal ve doğal öldürücü hücre işlevleri gibi bağışıklık sistemi aktivitelerinde artış sağlayarak enfeksiyonlara karşı savaşta da önemli bir rol oynamaktadır.
SARIMSAK
Kükürt içeren aminoasitler veve antioksidan olan sülfihidril sarımsakta bol miktarda bulunmaktadır. Bu bileşenler vücut bağışıklık sistemininin güçlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Reflü hastaları ve sık sık tansiyon düşüklüğü problemi yaşayan bireyler sarımsak tüketimine dikkat etmelidirler.
HAVUÇ
Yüksek miktarda A vitamini içermektedir. A vitamini akyuvarlar ve antikorların güçlenmesini sağlamaktadır. Bu etkisi sayesinde vücut bağışıklık sistemini güçlendirmek için kış aylarında sofralardan eksik edilmemelidir.
KIRMIZI ET
İçerdiği B 6 vitamini Hemoglobinin yapımında görevlidir. Bu etkisi sebebiyle bağışıklık sistemi üzerinde doğrudan etkilidir.
BROKOLİ
Yeşil yapraklı sebzelerin antioksidan içeriği incelendiğinde ilk sıralarda brokoli yerini almaktadır. İçerdiği kükürtlü bileşik olan glukozinolat bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir. Brokolinin doğranmasıyla kükürtlü bileşenin parçalanması sonucunda açığa çıkan sulforofan maddesinin, bağışıklık sistemi enzimlerini harekete geçirerek hastalıkları önlemede rol almaktadır.
YUMURTA
Yumurtanın sarısı A ve D vitaminleri yönünden zengindir. D vitamini kemik ve kas gelişimi, Ca ve P emilimi, iltihaplı hastalıklarla mücadele ve özellikle bağışıklık sistemini desteklemek için oldukça önemli görevi bulunmaktadır.
Zerdeçal; içerdiği kurkumin adlı madde sayesinde sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Bunların başında bağışıklık sistemini güçlendirmesi , kardiyovasküler hastalıklar üzerine olumlu etkileri gelmektedir.
KIRMIZI PANCAR
Polifenoller, karotenoidler, flavonoidler, vitaminler, mineraller, bakımından zengindir. Antimikrobiyal, antiviral ve antienflamatuar etkileri vardır. Betalinin içeriğinin yüksek olmasından kaynaklı Polonya'da en güçlü antioksidan özelliklere sahip ilk on sebze arasında yerini almıştır
Havaların soğumasıyla birlikte artan hastalık tehdidine karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekli