Kestane, düzenli olarak tüketildiği zaman bağışıklık sistemini güçlendirdiği için vücut kolay kolay hastalıklara yakalanmaktadır. Fakat bunu tüketirken dikkatli olunması gerekmektedir. Çünkü kestane kalori ve besin değeri göz önüne alındığında 3 orta boy kestanenin bir dilim ekmeğe eşdeğer olduğu bilinmektedir. Kavurarak ve haşlanarak tüketilmesinin dışında pek çok yemeğe ve tatlıya da girmektedir. Tüm bunlar dikkate alındığı zaman kestane protein mi, karbonhidrat mı öğrenmenizde fayda vardır.
Kış mevsiminin gelmesi ile beraber kestanelerde yavaş yavaş tezgahlarda yerini almaya başlamıştır. Özellikle sobalı evlerin vazgeçilmezi olan kestane için meyve ya da kuruyemiş demek pek de mümkün değildir. Bol karbonhidratlı ve lifli bir tohum olduğu söylenebilir ki genelde tohum olarak nitelendirilen besinlerin içeriklerinde yağ miktarı fazla olur. Fakat bu skala içinde kestane ezberi bozmaktadır. Çünkü kestanede yağ yerine bol miktarda karbonhidratı bünyesinde bulundurmasıyla diğer tohumlardan ayrılmaktadır. Bulunduğu gruptaki diğer besinlere nazaran yüksek miktarda nişasta ve su, düşük protein ve yağ, yüksek miktarda lif içermesiyle kestanenin kalorisi çok da masum derecelerde değildir. Kestanenin besin değeri ise şu şekildedir:
100 gram kestane için;
Bu değerlerin yanı sıra fosfor, kükürt, magnezyum ve kalsiyum gibi mineralleri de bünyesinde barındırmaktadır. Aynı zamanda B grubu vitaminleri de (B1, B2, B3, B6 ve B9) içererek besin değerini güçlendirmektedir. Kestane doyurucu bir besin olup kompleks yapısından dolayı emilimi uzun sürmektedir. Karbonhidrat miktarı fazla olsa da diğer karbonhidratlı besinlerde olduğu gibi kan şekerinin yükselmesinde etkili olmaz. Bünyesinde bulunan magnezyum ve fosfor sayesinde kemik sağlığını koruyarak demir miktarı ile de kansızlığa iyi gelmektedir. Sakinleştirici etkisi olduğundan dolayı stresin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Kestanenin içinde bulunan yüksek folik asit içeriği de kanda bulunan alyuvar sayısının artmasına ve bu sayının dengesinin korunabilmesini sağlamaktadır.
Kestane, genellikle kış akşamlarının atıştırmalığı olarak bilinse de son zamanlarda mutfak kültürüne de entegre olmuştur. Bunun bir sonucu olarak da yemeklerde ya da tatlılarda kestane kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Bünyesinde bulunan yüksek nişasta oranı sayesinde de un olarak da kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Kestane içeriğinde glüten barındırmadığı için ekmek ve hamur işlerinde de kullanılabilmektedir. Kullanım oranının bu kadar fazla almasındaki etken tadının güzel olması yanında besleyici özelliğe de sahip olmasındandır. Kestanenin kalorisi düşük olup içeriğinde yüksek miktarda protein ve karbonhidrat barındırmaktadır. Protein ve karbonhidrat miktarları ise şu şekildedir:
• 100 g kestanede, 176 kalori, 39.28 karbonhidrat ve 1.01 gr protein,
• 1 adet küçük boy kestanede, 18 kalori, 3.93 karbonhidrat ve 0.1 gr protein,
• 1 adet orta boy kestanede, 26 kalori, 5.89 gr karbonhidrat ve 0.15 gr protein,
• 1 adet büyük boy kestanede, 35 kalori, 7.86 gr karbonhidrat ve 0.2 gr protein bulunur.