Kemik suyu kullanımı tarih öncesi zamanlara kadar dayanmaktadır. Hayvanların kemik, eklem ve toynakları gibi yenmeyen parçaları kaynatılarak et suyuna dönüştürülmektedir. Çoğu hayvanın kemikleri kaynatılarak kemik suyu elde edilebilmektedir.
VİTAMİN VE MİNERALLER SAYESİNDE BESLEYİCİDİR
Kemik suyu içerisinde bulunan birçok vitamin ve mineral sayesinde çok besleyicidir. Hayvan kemikleri magnezyum, fosfor, kalsiyum, potasyum bakımından çok zengindir. Bu mineraller kemiklerin oluşması ve güçlenmesi için oldukça gerekli minerallerdir. Kemik suyunda kullanılan ilik A, K vitamini, çinko, selenyum, bor ve omega-3, omega-6 yağ asitleri açısından zengindir.
KOLAJEN BAKIMINDAN ZENGİNDİR
Hayvan kemikleri aynı zamanda kolajen proteinini de içermektedir. Kolajen de vücut yapısını koruyan en temel maddedir. Tendonlarda, bağlarda ve kemiklerde bulunur. Kolajen yaşlanmayı geciktirmektedir ve vücudun zinde kalmasını sağlamaktadır.
SİNDİRİMİ KOLAYDIR
Kemik suyunun sindirimi kolaydır aynı zamanda diğer besinlerin sindirimine de yardımcı olmaktadır. Kemik suyu içerisinde bulunan jelatin sindirim sisteminde bulunan suya bağlanmaktadır. Böylece besin maddeleri bağırsaklarımızdan daha kolay geçebilmektedirler. Jelatinin etkilerini öğrenmek amacıyla sıçanlar üzerinde yapılan bir klinik çalışmada jelatin tüketen sıçanların sindirimin sistemlerinin mukozal tabaklarının jelatin sayesinde korunduğu ve iyileştiği gözlemlenmiştir. Jelatinin insan sindirim sisteminde de aynı görevi yaptığı düşünülmektedir.
İÇERİĞİNDEKİ ARGİNİN VE GLİSİN ANTİ- İNFLAMATUAR ETKİ YARATMAKTADIR
Kemik suyu içerisinde arginin ve glisin aminoasitleri bulunmaktadır. Bu aminoasitler güçlü anti-inflamatuar etkilere sahiptirler. Yapılan bir çalışmada astımlı farelere oral yolla arginin takviyesi verilmiştir. Arginin takviyesi alan farelerin solunum yolu inflamasyonlarının azaldığını ve astım semptomlarının iyileştiği gözlemlenmiştir.
EKLEM AĞRILARINI AZALTABİLİR
Ayrıca kemik suyunda bulunan kıkırdakta glukozamin ve kondroitin bulunur. Yapılan birçok araştırma kondroitinin ve glukozaminin eklem ağrılarını azalttığını ve osteorartrit yani eklem kıkırdağında oluşan bozulma semptomlarını azalttığını belirtilmiştir.
TOKLUK SÜRESİNİ ARTTIRIR
Yapılan çalışmalarda kemik sulu çorba tüketmenin kişilerin tokluk süresini arttırdığını ve vücut ağırlığının azalmasını sağladığını göstermektedir.
İÇERİĞİNDEKİ GLİSİN UYKU SALİTESİNİ ARTTIRMAKTADIR
Kemik suyunun içinde bulunan glisin aminoasidi, kişilerin rahatlamasına yardımcı olabilir. Yapılan birden çok çalışma glisinin uykuyu arttırmaya yardımcı olduğunu bulmuştur. Yapılan bir çalışmada yatmadan 3 gr glisin almanın uyku kalitesini arttırdığını bulmuştur. Bu sebeple kemik suyu içmek uyku kalitesini arttırmaktadır.
FAZLA TÜKETMEK KALP DAMAR SAĞLIĞI SORUNLARINA YOL AÇMAKTADIR
Kemik suyu fazla tüketildiğinde yarar yerine zarar verebilmektedir. Fazla tüketilmesi kalp, damar sağlığını olumsuz etkileyebilir ve kolesterol hastalıklarına sebep olabilir. Bu sebeple her gün kemik suyu tüketmenin vücudumuza faydadan çok zarar vermektedir. Her şeyde olduğu gibi kemik suyunda da aşırıya kaçmamakta fayda vardır.
Sonuç olarak çoğu insan yukarıda belirtiğim vitaminleri ve mineralleri yeterli miktarda alamamaktadır. Bu nedenle bireyler kemik suyu içtiğinde vücutları için faydalı birçok besin maddesini alabilmektedir. Ayrıca sağlık için de birçok faydası bulunmaktadır. Fakat tüketilecek miktar iyi belirlenmelidir.
KEMİK SUYU ÇORBASI NASIL YAPILIR?
MALZEMELER
6 adet ilikli kemiği bir tencereye alın ve üzerine 2 litre su ile tuz ekleyin. 1,5 saat kadar kaynatın.
Daha sonra ayrı bir kabın içine 1 yumurta sarısı, 3 yemek kaşığı yoğurdu ekleyin ve karıştırın.
Üzerine tuz ve 1 yemek kaşığı unu ekleyin karıştırın ve son olarak arzunuza göre nane ve pul biberi ekleyin.
Pişen kemik suyunuzu bir süzgeç yardımıyla tencereye süzün.
Hazırladığınız karışım içerisine süzdüğünüz kemik suyundan 2-3 kepçe koyun ve karıştırın.
Daha sonra karışımı kemik suyuna yavaş yavaş dökerek karıştırmaya devam edin.
Üzerini maydanoz ya da istediğiniz baharatlarla süsleyip, servis yapabilirsiniz.