Tüm karbonhidratlar, glikoza dönüşse de en iyileri, doğaya en yakın hallerindeki çeşitlerdir. Sebze, meyve, bakliyat, şekersiz süt ürünleri, tam tahıllar, kinoa gibi besinler hem lezzetli hem de sağlıklı karbonhidratlar listesinde yer alıyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu probiyotiklerin hayatta kalmasına ve gelişmesine yardımcı olan faydalı bir yakıta dönüşen lif içeren bu besinleri doğru tüketmek oldukça önemli.
Karbonhidratları hayatınızdan çıkarmak ise aslında oldukça riskli. Uzmanlar, günlük toplam alınan kalorinin yaklaşık yarısının karbonhidrat olmasını öneriyor. Ayrıca besin değeri yüksek olan yiyecekleri ne kadar çok seçersek, gerçekten tatmin olması o kadar kolay oluyor. İşte kilo aldırmak yerine tüm vücudunuzda yakıta dönüşen o karbonhidrat çeşitleri…
YULAF
Yulaf, bir prebiyotik lif kaynağı olarak vücuttaki probiyotikleri geliştirir. Üstelik yulafta bulunan ve bir tür çözünür lif olan beta-glukan, kolesterolün düşmesine yardımcı olan bir göreve sahiptir. Bu sayede hem kilo almadan hem de damarlarınızda yenileyici olan bu besini düzenli tüketebilirsiniz.
PATATES
4 grama kadar bitki bazlı proteine sahip olan bu besin, aynı zamanda 5 gram kadar lif ve günlük potasyum ihtiyacınızın %25'ini karşılayan önemli bir kaynaktır. Fırında, ızgarada veya kaynatıldığında güvenli bir tüketime sahiptir. Kızartmak, besin değerlerinde önemli bir düşüşün yanı sıra yoğun sağlıksız yağ alımına da neden olur.
KİNOA
Kinoa, protein, lif, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir besindir. Arpa, çavdar, pirinç ve mısır gibi tahıllara oranla daha yüksek B vitamini içerir. Ayrıca yediğiniz yiyecekleri daha kolay yakmanızı sağlayan bir içerik sunar. Böylece kilo alımını engellediği gibi kilo vermeyi de kolaylaştırır.
KURU ERİK
Potasyum, kalsiyum ve magnezyum yönünden oldukça zengindir. Bu içeriği sayesinde kemikleri güçlendirir aynı zamanda kan basıncını ve kan şekerini düzenler. Diğer lif ve mineral oranı yüksek gıdalarla birlikte kuru erik tüketmek, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi oldukça riskli hastalıklara karşı korunmanızı sağlar. Özellikle beslenmenizde daha fazla magnezyum, glikozu daha verimli şekilde yakmanıza yardımcı olacağı için bu hastalıklara karşı koruyucu bir yapı sunar.
BAKLİYAT
Kuru fasulye, mercimek, nohut gibi bakliyat ürünleri, bitki bazlı proteinleri oluşturur. Sinir ve kas sistemlerinin çalışmasına yardımcı olan lif, mineraller ve B vitaminleri yönünden oldukça zengin olan bu besinler, yarım fincanı ile yaklaşık 8 gram protein sağlar. Üstelik bu şekilde et ürünlerinden alacağınız doymuş yağ oranını azaltarak daha az yağlı yemek yiyebilmenizi sağlar.
BALKABAĞI
Bir fincan sade balkabağı püresi, yalnızca 83 kalori içerir. Üstelik lahadan daha fazla A vitamini ve bir muzdan daha fazla potasyuma sahiptir. Bu nedenle daha düşük kalori oranına sahip bir sebze yerine de tüketebilirsiniz. Ayrıca yüksek demir içeriği ile birlikte cilt için oldukça önemli olan beta-karoten yönünden de zengindir.
KARABUĞDAY
Karabuğday, son yıllarda çok daha fazla öne çıkmış özellikle glutensiz olması sayesinde sıklıkla tüketilebilen bir tohum çeşididir. Üstelik kronik hastalık riskini azaltmakla bağlantılı bitkisel besinler, lif ve önemli antioksidanlar yönünden de oldukça zengindir.
KURUTULMUŞ VİŞNE
Kurutulmuş vişne, melatonin üretimiyle bağlantılı olan bir dizi fenolik bileşik içerir. Birçok araştırma, bu sayede uykuyu düzenlediğini ve sporcular kas iyileşmesine yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Kahvaltılık gevreklerden sağlıklı yoğurt içeren tatlılara ekleyerek tatlı krizlerinizi sağlıklı şekilde bastırabilmenizi sağlar.
PANCAR
Pancar, bağışıklık sisteminizi güçlendirirken aynı zamanda cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayan en iyi C vitamini kaynaklarından biridir. Ayrıca, bilişsel gerileme riskini azaltan B vitamini çeşidi olan folat ihtiyacınınz günlük %20'sini karşılar. İster salatalarda ister fırında ızgara yapılmış halini istediğiniz gibi tüketebilirsiniz.
YOĞURT
Yoğurt, en iyi karbonhidrat seçimlerinden biridir. Bunun nedeni; doğal şeker olan laktozu sağlar. Yoğun bakteri içeriği sayesinde bağırsaklarınız için ihtiyaç duyulan faydalı probiyotikleri sağlayarak oldukça etkili bir diyet oluşturmanızı kolaylaştırır.
MUZ
Potasyum ve magnezyum yönünden oldukça zengin olan muz, şişkinliğe ve hazımsızlığa neden olan işlenmiş gıdaların etkisine tersine çevirerek vücudunuzdaki iyi bakterileri beslemeye yardımcı olan prebiyotik bileşikler sağlar.
HAVUÇ
Havucun besleyici bir gıda olduğu, uzun zamandır biliniyor. Polifenoller, flavonoidler ve karotenoidler yönünden oldukça zengindir. Antioksidan olan bu bileşikler, sağlığınızı oldukça güçlendiren bir yapıya sahiptir. Bağışıklığı güçlendiren beta-karoten ve lifin çok yönlülüğü sayesinde en besleyici gıdalardan birine dönüşüyor.