Gıda alerjisi, belirli gıdaların anormal bir bağışıklık tepkisini tetiklediği bir durumdur. Bağışıklık sisteminizin bir gıdadaki bazı proteinleri yanlış olarak zararlı olarak tanımasından kaynaklanır. Ardından vücudunuz, iltihaplanmaya neden olan histamin gibi kimyasalların salınması da dahil olmak üzere bir dizi koruyucu önlem alır.
ALERJİ NEDİR?
Alerjik reaksiyonlar, bağışıklık sisteminiz vücudunuzdaki yabancı bir cisme tepki gösterdiğinde ortaya çıkar. Buna karşılık, vücudunuz antikorlar oluşturur. Bu antikorlar sisteminize girdikten sonra cildinize, akciğerlerinize ve gastrointestinal sisteminize yapışırlar. O alerjenle tekrar karşılaştığınızda, antikorlar kan damarlarını genişleten histamin salgılar. Bu alerjik reaksiyona neden olur.
GIDA ALERJİSİ BELİRTİLERİ
Belirtiler, alerjinin türüne bağlı olarak, maruziyetten birkaç dakika sonra veya birkaç saat hatta birkaç gün sonra ortaya çıkabilir. Aşağıdakilerden bazılarını içerebilirler: dilin, ağzın veya yüzün şişmesi, nefes almada zorluk, düşük kan basıncı, kusma, ishal, kaşıntılı döküntü
Daha ciddi vakalarda, bir gıda alerjisi anafilaksiye neden olabilir. Çok çabuk ortaya çıkabilen semptomlar arasında kaşıntılı bir döküntü, boğazda veya dilde şişme, nefes darlığı ve düşük tansiyon sayılabilir. Hatta bazı vakalar ölümcül olabilir.
ALERJİYİ TETİKLEYEN BESİNLER
İNEK SÜTÜ
İnek sütü alerjisi en çok bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür. Bebeklerin ve küçük çocukların %2-3'ünü etkileyen en yaygın çocukluk çağı alerjilerinden biridir. Bununla birlikte, çocukların yaklaşık %90'ı, 3 yaşına geldiklerinde durumu aşacak ve yetişkinlerde çok daha az yaygın hale gelecektir. İnek sütü alerjisi teşhisi konulursa, tek tedavi inek sütü ve onu içeren gıdalardan kaçınmaktır. Alerjisi olan bebekleri emziren anneler de inek sütünü ve onu içeren yiyecekleri çıkarmak zorunda kalabilirler.
YUMURTA
Yumurta alerjisi , çocuklarda gıda alerjisinin ikinci en yaygın nedenidir. Bununla birlikte, yumurta alerjisi olan çocukların %68'i, 16 yaşına geldiklerinde alerjilerini aşacaktır. Belirtiler şunları içerir:
Alerjiyi tetikleyen proteinlerin çoğu yumurta beyazında bulunur, bu nedenle yumurta beyazı alerjisi daha yaygındır.
FISTIK TÜRLERİ
Fıstık ve fındık alerjisi ağaçlardan gelen bazı tohumlara karşı bir alerjidir. ABD nüfusunun yaklaşık %1'ini ve belki de dünya çapındaki insanların %3'üne kadarını etkilediği düşünülen çok yaygın bir gıda alerjisidir. Fıstık alerjisi olan kişiler, fındık ezmesi ve yağlar gibi bu kuruyemişlerle yapılan gıda ürünlerine de alerjisi olacaktır.
Ek olarak, sadece bir veya iki çeşit yerine tüm kuruyemişlerden kaçınmak daha kolaydır. Ve diğer bazı alerjilerin aksine, ağaç yemişlerine karşı alerji genellikle ömür boyu süren bir durumdur.Yapılan araştırmalar, yer fıstığının erken tanıtılmasının koruyucu olabileceğini göstermiştir.
KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ
Kabuklu deniz ürünlerine alerjiniz varsa bunlardan uzak durun:
Deniz ürünleri alerjisinin en yaygın tetikleyicisi, tropomiyosin adı verilen bir proteindir. Bir bağışıklık tepkisini tetiklemede rol oynayabilecek diğer proteinler, arginin kinaz ve parvalbumindir. Kabuklu deniz ürünleri alerjisi zamanla düzelme eğiliminde değildir, bu nedenle bu durumdaki çoğu kişi alerjik reaksiyondan kaçınmak için tüm kabuklu deniz ürünlerini hayatından çıkarmalıdır.
BUĞDAY
Buğday alerjisi, buğdayda bulunan proteinlerden birine karşı alerjik bir tepkidir . En çok çocukları etkileme eğilimindedir. Her ne kadar buğday alerjisi olan çocuklar genellikle 10 yaşına geldiklerinde onu aşarlar. Diğer alerjiler gibi, buğday alerjisi de sindirim sıkıntısı, kurdeşen, kusma, kızarıklık, şişme ve ciddi vakalarda anafilaksiye neden olabilir. Genellikle çölyak hastalığı ve benzer sindirim semptomlarına sahip olabilen çölyak dışı gluten duyarlılığı ile karıştırılır. Tek tedavi, buğday ve buğday içeren ürünlerden kaçınmaktır. Bu, buğday içeren gıdaların yanı sıra güzellik ve kozmetik ürünlerinden kaçınmak anlamına gelir.
BALIK
Kabuklu deniz ürünleri alerjisi gibi, balık alerjisi de ciddi ve potansiyel olarak ölümcül bir alerjik reaksiyona neden olabilir. Ana semptomlar kusma ve ishaldir, ancak nadir durumlarda anafilaksi de ortaya çıkabilir.
SOYA
Soya alerjileri bebekler ve çocuklar arasında en yaygın olmasına rağmen , soya alerjilerinin genel popülasyonun %0,5'ini etkileyebileceği tahmin edilmektedir. Soya alerjileri, ciltte kaşıntı ve iltihaplanma ile karakterize atopik dermatit dahil olmak üzere çeşitli yan etkilere neden olabilir. Ayrıca şişme, ağızda karıncalanma, mide ağrısı ve hırıltı gibi diğer olumsuz sağlık etkilerine de neden olabilir.
GIDA ALERJİLERİNİN BELİRTİLERİ
Gıda alerjilerinin belirtileri hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Aniden ortaya çıkabilir veya birkaç saat içinde gelişebilirler. Bir kişinin bağışıklık sistemi, az miktarda alerjene tepki verebilir. Bu nedenle gıda alerjileri, özellikle solunum etkilenirse, tehlikeli ve yaşamı tehdit edici olabilir. Gıda alerjileri nefes almayı etkileyebileceğinden, astımı olan kişilerde gıdaya karşı ölümcül alerjik reaksiyon riski artar.
Bir gıda alerjisi ile ilgili hafif semptomlar şunları içerebilir: