37. haftadan önce doğan bebekler, prematüre olarak kabul ediliyor. Özellikle çoklu doğumlarda sıklıkla karşılaşılan bu durum, hem ebeveynler hem de bebekler için uzman yardımına yoğun şekilde ihtiyaç duyulan bir dönem. Bu nedenle neler yapılacağını öncesinde bilmek ise hayat kurtarıcı olabiliyor.
PREMATÜRE BEBEKLERİN GELİŞİMLERİ
Ortalama tam süreli bir doğumda bebek yaklaşık 3.17 kg ağırlığındayken, prematüre bir yenidoğan 2.26 kg veya önemli ölçüde daha az olabilir. Ancak tıbbi gelişmeler sayesinde, yirmi sekiz haftalık hamilelikten sonra doğan ve 1 kg'dan daha ağır olan çocuklar neredeyse tam bir hayatta kalma şansına sahipler. Otuzuncu haftadan sonra doğan on kişiden sekizinde asgari uzun vadeli sağlık veya gelişim sorunları varken, yirmi sekiz haftadan önce doğan erken doğmuş bebeklerin daha fazla komplikasyonu vardır ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (NICU) yoğun tedavi ve desteğe ihtiyaç duyarlar.
PREMATÜRE BEBEKLER NASIL GÖRÜNÜR?
Bebeğiniz ne kadar erken gelirse, o kadar küçük olur, vücudunun geri kalanına göre başı o kadar büyük görünür ve daha az yağa sahip olur.
Cildi çok az yağla daha ince ve daha şeffaf görünecek ve altındaki kan damarlarını görmenize olanak sağlayacaktır. Ayrıca sırtında ve omuzlarında lanugo adı verilen ince saçlara sahip olabilir.
Yüz hatları, bu süre içerisinde olduğundan daha keskin ve daha az yuvarlak görünebilir ve muhtemelen doğumda onu koruyan beyaz renkteki vernikse hamileliğin sonlarına kadar üretilmediği için sahip olmayabilir. Ancak endişelenmeyin; zamanla tipik bir yenidoğan gibi görünmeye başlayacaktır.
Koruyucu yağ içermediğinden, prematüre bebeğiniz normal oda sıcaklıklarında soğuyacaktır. Bu nedenle, doğumdan hemen sonra bir kuluçka makinesine (genellikle küvöz olarak adlandırılır) veya radyant ısıtıcı adı verilen özel bir ısıtma cihazına yerleştirilir. Burada sıcaklık onu sıcak tutacak şekilde ayarlanabilir.
PREMATÜRE BEBEK İÇİN NELER YAPILIR?
Ayrıca, prematüre bebeğinizin hiç değilse sadece yumuşak bir şekilde ağladığını ve nefes almakta güçlük çekebileceğini fark edebilirsiniz. Bunun nedeni solunum sisteminin hala olgunlaşmamış olmasıdır
Olması gerekenden iki ay daha erken doğarsa, vücudundaki diğer olgunlaşmamış organlar yeterli oksijen alamayabileceği için solunum güçlüğü ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunun olmadığından emin olmak için doktorlar, kardiyo-solunum monitörü adı verilen ekipmanla nefes alışını ve nabzını izleyerek onu yakın gözlem altında tutacaklardır.
Nefes almak için yardıma ihtiyacı varsa, bebeğinize fazladan oksijen veya ventilatör gibi özel ekipman verilebilir; veya CPAP (sürekli pozitif hava yolu basıncı) adı verilen başka bir solunum yardımı tekniği, solunumunu desteklemek için geçici olarak kullanılabilir.