Yazılım konusunda uzmanlaşmış 50'den fazla insanla 48 saat geçirdiniz mi? Gözleri ekrana bazen boş veya donuk bakan onlarca insan... Yüzlerce satır kod yazmak için harcanan onca zaman. İstanbul Saklıköy'de Türk Ekonomi Bankası (TEB) Formasyon Akademisi tesislerinde 48 saatlik bir kampa katıldım. Adının maraton olarak anılmasına sebep, projenin baştan sona 48 saat içinde orada tamamlanması. Tüm katılımcılar farklı hikayeler ve farklı hayallerle küresel maratona katılıyordu. BNP Paribas küresel yazılım maratonunu beş ülke beş şehirde düzenledi. Küresel yazılım maratonu International Hackathon San Fransisco, Paris, Brüksel, Roma ve İstanbul'da yetenekli genç yazılımcıları bir araya topladı. Sonunda ortaya Fijital Adam ve 'WhatsApp üzerinden soruları yanıtlayan çağrı merkezi ve mobil uygulamada tüketici deneyimi haritası' adlı iki proje ortaya çıktı. Türkiye'deki 10 ekip de oldukça iddialı hazırlanmıştı yarışmaya. Kimisi yıllarca uluslararası şirketlerde deneyim kazanmış, kimisi öğrenci, kimi de Türkiye'nin sayılı şirketlerinde Ar-Ge departmanlarında çalışmış. Sonuçta hepsi projelerini anlatırken çok heyecanlıydı. Bu işi yıllarca yapmış tecrübeli olanlar yanında ilk kez katılanlar da vardı. Ancak tüm ekipler tutkuyla analitik ve soyut düşünmeye yatkın iyi eğitimli gençlerden oluşuyordu. İşleri oldukça zordu. Uzmanlaştıkları alanda bankacılığa özel bir projeyi 48 saat içinde hayata geçirmeleri bekleniyordu. Bu sırada önemli bir mentorluk desteği de aldılar. Her konuda önemli uzmanlar katkıda bulundular. Üstelik her ülkedeki yarışmacılar beş şehirdeki diğer mentorlardan da destek alma şansı yakaladı. Yani herkes bir dünya vatandaşı gibi 48 saatlik maraton sırasında büyük bir koşuşturma içine girdi. Projelerin bazılarında sunum sırasında aksaklıklar oldu. Bazı uygulamların kod satırı jüri karşısında değişti. Ancak katılımcıların hepsi gerçekten inandıkları projelerini içtenlikle anlattı. Anlatırken sosyal yönleri de ortaya çıktı. Mühendislerin anlaşılmaz dili sunum sırasında ekiplere sorun çıkardı açıkcası. Aslında yarışmada iyi bir mühensdislik kadar yaptığını doğru anlatmak da önemli rol oynadı.
DÜNYAYI DEĞİŞTİRİRLER
48 saatte dünyayı değiştirecek işi sanırım sadece yazılım uzmanları yapabilir. Sınırsız yeteneklere sahip yazılımcıların bu gücünden finans sektörü de faydalanmak istiyor. Tam da bu amaçla International Hackathon'da gerçekten değerli projeler yarıştı ve üç proje Paris'teki asıl büyük finale katılma hakkı kazandı. Bankacılık ve finans dünyası için müşteri deneyiminde fark yaratacak, yenilikçi çözümler geliştirmek ve girişimcilere destek olmak amacıyla düzenlenen BNP Paribas International Hackathon, finansal teknoloji üreten ekipleri ağırladı. Girişimcilerin projeleri, teknoloji ve finans dünyasının önde gelen isimleri, melek yatırımcılar, danışmanlar, teknokent temsilcileri, global ödeme sistemi sağlayıcıları ve TEB yöneticilerinden oluşan bir jüri tarafından değerlendirildi. Titizlikle yapılan değerlendirmenin ardından yarışmayı kazanan girişimciler ve projeleri belirlendi. Benim de içinde bulunduğum jüri üyeleri farklı ağırlıktaki değerlendirme kriterleri sonucu yarışmacıları puanladıktan sonra genel bir değerlendirme yaptı. Ancak başta üç yarışmacı değil iki yarışmacının Paris'e gideceği açıklandığı için karar vermekte zorlandık. Benzer zor kararı Paris'teki jüri yaşadığından sürpriz ama mutlu eden karar açıklandı: "Finale ilk üç ekip katılabilir." Sonuçta müşteri ilişkilerine WhatsApp ve benzeri mesajlaşma platformları üzerinden ulaşma şansı sunan DumeTech birinci oldu. İkinciliği ise mobil uygulamalardaki kullanıcı deneyimini merak eden kurumlara analiz raporları sunan AppAnalytics ikinci sırada yer aldı. Önce Paris'e gideceklerini bilmeden sahneye çıkan jüri üyelerinin de sempatisini kazanan Manetho Fijital Adam: Sanal Finansal Danışman projesiyle üçüncü sırada yer aldı.
ÜÇ PROJE ULUSLARARASI JÜRİNİN KARŞISINA ÇIKACAK
Uzun soluklu bir programın ilk aşaması olarak tasarlanan Hackathon kapsamında beş ülkede eş zamanlı olarak tamamlanan 48 saatlik maratonu, üç aylık bir dijital eğitim kampı ve en çok umut vaat eden projeler için de dört aylık bir kuluçka dönemi takip edecek. Geliştirdikleri projelerin tüm haklarının yanı sıra toplamda 120 bin TL'lik para ödülü kazanan girişimciler, TEB Girişim Evi'nden de danışmanlık desteği almaya hak kazandı. Ayrıca, jüri tarafından seçilen üç proje kasım ayında Paris'te gerçekleşecek Global Demo Day'de BNP Paribas uluslararası jürisinin karşısına çıkarak Türkiye'yi temsil edecek. Kazanan girişimciler için, para ödülünün yanı sıra potansiyel iş ortaklığı imkanları da olacak. Ayrıca girişimciler, TEB'in stratejik ortağı BNP Paribas'nın 80'e yakın ülkedeki global ağı sayesinde yeni müşterilere ulaşma ve işbirliği şansına da sahip olacak.