Dünyanın farklı ülkelerinden şirketlerin zamanla merkezlerini buraya taşımaları, Silikon Vadisi'ni kelimenin tam anlamıyla küresel bir teknoloji merkezi haline getirdi. Hatta bu bölgeyi konu edinen Silikon Vadisi dizisi bile var. Peki Silikon Vadisi nedir ve nasıl dev bir küresel teknoloji merkezi haline geldi?
Silikon Vadisi nedir?
Silikon Vadisi'nin temellerinin atıldığı bölge, günümüzün en önemli üniversitelerinden biri olan Stanford Üniversitesi'ne çok yakın. Üniversitedeki mühendislik profesörlerinden ve daha sonra fakülte dekanı olan Frederick Terman, görev süresi boyunca öğrencilerinin çalışmalarını desteklemek için bütçeler elde ederek bölgede Stanford Endüstri Parkı'nı kurar ve yerel işletmeler ile okul arasında bir bağlantı kurar. Okulda eğitim gören öğrenciler doğal olarak bu bölgede kendi şirketlerini kurmaya başlıyorlar. Bunlar arasında HP, William Hewlett ve David Packard'ın kurucuları da var.
Aynı zamanda Stanford Endüstri Parkı'ndaki alanlar farklı teknoloji ve mühendislik firmalarına kiralanmaya başlıyor ve kısa sürede genişliyor. Bütün bu durumlar bölgede doğal bir gelişime neden oluyor.
Silikon Vadisi, yenilikçi teknoloji şirketlerini içerisinde barındıran, San Francisco'nun güneyinde yer alan dev teknoloji merkezidir. Bu vadi, dünyanın en yoğun konsantrasyonu olan 2.000 teknoloji şirketine ev sahipliği yapmaktadır. Silikon Vadisi'nde bulunan bu şirketlerin çoğu aynı zamanda sektörlerinde de liderdir. Yazılım, sosyal medya ve internetin diğer kullanımlarını içeren şirketler ayrıca lazer, fiber optik, robotik ve tıbbi aletler de üretmektedir. Silikon Vadisi, yenilikçi şirketlerin oldukça karlı hale gelmesi için adeta bir cazibe merkezdir.
Silikon Vadisi nerede?
Silikon Vadisi, tek bir şehirde değil. Kendi başına büyük bir şehir de değil. Mountain View, Cupertino, Palo Alto, San Jose gibi birçok şehre yayılan Silikon Vadisi, aslında bu birkaç kentsel alanın genel adıdır. Tüm şehirlerin bir arada bulunduğu Santa Clara Vadisi için bölgenin en doğru tanımıdır. Başka bir deyişle, Silikon Vadisi'nin yerini tek bir belirli konumla belirlemek doğru olmaz. Ama tabii ki bölgenin merkezinin neresi olduğuna dair çok farklı görüşler var. Stanford Üniversitesi'nin bulunduğu Silikon Vadisi'nin merkezi Palo Alto kimilerine göre ancak bu görüşe aykırı olarak San Jose'nin bölgenin merkezi olduğunu iddia ediyor.
Burada belirtilmesi gereken bir diğer nokta ise Silikon Vadisi'nin artık bir bölgeden çok dev bir sektörü ve gelişimini temsil ediyor olmasıdır. Vadinin dev şirketleri, hızlı büyümeleri ve büyük yatırımlarıyla artık tüm dünyada. Silikon Vadisi onlar için bir tür merkez. Örneğin Zynga tarafından satın alınan Peak Games'in genel merkezi halen İstanbul'da ve yönetim kadrosu değişmedi. Bu aslında Silikon Vadisi'nin oluşumunun ülkemizde ve daha birçok ülkede genişlediğinin ve adresin artık sadece bir temsiliyet olduğunun kanıtıdır.
Silikon Vadisi ismini nasıl almıştır?
Silikon Vadisi adı ilk kez 1971 yılında Don Hoefler adlı bir gazeteci tarafından "Silikon Vadisi ABD" makalesinde kullanıldı. Silikon tabanlı bilgisayar mikroçiplerinin üretildiği dönemde bölgede bu isim yoğun bir şekilde yapılmış ve bölgenin ana adı olan Santa Clara Vadisi, Silikon Vadisi adını oluşturmak için bir araya gelmiştir. Don Hoefler'in Silikon Vadisi ismini bir haberinde geçirmesiyle de bu isim giderek popüler hale gelmiştir.
Silikon Vadisi'nde kimler çalışır?
Silikon Vadisi'ndeki dev şirketlerin ortalama maaşı 133.000-171.000 dolar arasında değişkenlik göstermektedir. Bu dudak uçuklatan maaşları alanlar, şirketlerin onları işe almak için neredeyse rekabet ettiği başarılı yazılım mühendisleri ve geliştiricileridir. En parlak beyinleri alarak en iyi takımı kurmak isteyen şirketler arasındaki bu rekabet doğal olarak maaşları da yükseltiyor.
Silikon Vadisi aynı zamanda genç beyinlerin çalışma hayatına bakışını değiştiren birçok yeniliğin yükselişte olduğu yerdir. Şirketlerin çoğu genç yetenekleri istihdam ediyor ve eskisinden çok farklı bir verimlilik anlayışı hakim. Daha rahat ve özgün ofisler, mesai saatleri ile kısıtlanmayan çalışma döngüleri gibi pek çok yenilik, yüksek maaşların yanı sıra genç dahileri Silikon Vadisi şirketlerine çeken önemli faktörler arasında yer alıyor.
Silikon Vadisi'nin iş hayatına kattığı bir diğer önemli anlayış ise ortak ofisler. Bölgedeki yüksek kiralar ve gayrimenkul eksikliği nedeniyle, birçok girişimciler farklı şirketlerin birlikte çalıştığı ortak ofislerde çalışıyor.
Silikon Vadisi Amerika'dan çıkan en büyük teknoloji şirketleri:
Silikon Vadisi'nde Türk girişimciler tarafından kurulmuş şirketler: