RAM'den kısaca bahsedecek olursak, bilgisayar için kısa süreli bellek görevi gören çok hızlı bir segmenttir. Veriler anında RAM'de saklanır. Geçici olarak saklanan veriler, işlendikten sonra gerekli bileşene gönderilir gönderilmez silinir. Silinen veriler, ihtiyaç duyulan yeni verilerle değiştirilir. Bu döngü, cihazdaki her işlem için tekrarlanır.
Ana odak noktamız bilgisayarlar ve mobil cihazlar olmakla birlikte, kamera gibi cihazlarda kullanılan RAM türleri hakkında da detaylı bilgiye yer vereceğiz.
RAM nedir?
RAM aslında elektronik cihazların kısa süreli hafızasıdır. Windows işletim sistemi, internet tarayıcıları, video oyunları, diziler ve filmler gibi aklınıza gelebilecek tüm işlemler RAM üzerinden çalışır. Bahsettiğimiz işlemler, doğrudan sabit disk ile iletişim kuran işlemci tarafından da gerçekleştirilebilir. Ancak RAM etkinleştirildiğinde işlemler çok daha hızlıdır.
Zamanla SSD'ler gibi teknolojilerin devreye girmesiyle birlikte sabit disk hızlarında önemli bir artış gözlendi. Bununla birlikte, sabit disk ile diğer bileşenler arasında sürekli kendini yenileyerek köprü görevi gören RAM kadar yüksek hızlar elde edilemez. Çünkü RAM'e tüm bileşenler tarafından her saniye ihmal edilebilir gecikmelerle erişilebilir.
İnsanlardaki kısa süreli hafıza gibi, RAM de hafızasında hiçbir şeyi sonsuza kadar tutamaz. Devrelerine giden güç kesildikçe, üzerinde tuttuğu tüm veriler silinir. Elektronik cihazlar, çalışma prensibi sayesinde yüksek işlem gücü gerektiren işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilir. Sabit sürücüler ayrıca daha az işlem gücü ve süreklilik gerektiren veriler için kullanılır.
RAM ne işe yarar?
RAM, hızlı erişilebilirliğini artırmak için bilgisayarınızda çalışan program verilerini bilgisayar sisteminin belleğinde tutmak için kullanılır. Bilgisayar sistemi cihazlarında kelime hafızası çeşitli anlamlara sahip olabilir. RAM bir bellektir. Bilgisayar sistemini kapatsanız bile sabit diskteki veriler kalır. Öte yandan RAM belleği, elektrik kesildiğinde ve veri kaydedilmediğinde sıfırlanır.
RAM modeli nasıl öğrenilir?
Yeni bir ram almak veya bilgisayarınızı yükseltmek için önce model ve slotu bilmeniz gerekir. Yani alacağınız RAM ddr, ddr2, ddr3 ve kaç mhz veya anakart için uygun bir RAM midir ona bakmanız gerekmektedir. RAM modeli öğrenme için bilgisayarınızın kasasını açarak RAM'in üzerindeki etiketi okuyarak kaç adet ddr olduğunu ve hangi marka olduğunu öğrenebilirsiniz.
Anakart ne kadar RAM destekliyor nasıl öğrenirim?
Bilgisayarınızda komut ekranını yönetici olarak açıp gelen ekrana 'wmic memphysical get maxcapacity,memoryDevices' yazdığınızda anakartınızın ne kadar RAM desteklediğini görebilirsiniz.
RAM MHz Nasıl Öğrenilir?
RAM MHz öğrenme için birkaç basit yöntem vardır. Bu yöntemlerden en basiti, doğrudan RAM belleğine yazılan değeri okumaktır. Diğer bir yöntem de BIOS denen kısma bakmaktır. Bu yollara ek olarak, RAM MHz'inizi bulmak için bilgisayarınızı açıp kapatmanıza gerek olmayan başka bir yol daha var. CPU-Z ve benzeri programlar, kullanıcılara RAM belleğinin türü, kaç adet olduğu ve RAM bellek kapasitesi gibi birçok bilgi sağlar.
RAM bellek nasıl çalışır?
RAM bellekte bir dizi kutucuk vardır. Bu kutucukların her biri satırlar ve sütunlar halinde bulunur. Bir dizi RAM kutusundaki her kutuya hücre adı verilir. RAM bellek, gerekli tüm bilgileri bu kutularda saklar ve istendiğinde hızlı bir şekilde iletir. İşlemci ayrıca gerekli işlem için RAM ile iletişim kurar ve istenilen işlemi gerçekleştirir. Yapılan tüm işlemlerle ilgili bilgiler RAM'de saklanır. Gerektiğinde cihaz işlemcisi bilgiye kolaylıkla ulaşır ve işlem gerçekleştirilir.
RAM oyunlarda ne işe yarar?
Genellikle oyuncular tarafından sorunsuz ve üst düzey bir oyun deneyimi için yalnızca işlemci ve grafik kartının önemli bileşenler olduğu düşünülse de RAM, oyun için çok önemlidir. RAM kullanırsanız, oyun performansınızı en üst düzeye çıkarabilirsiniz. Oyunlarda yüksek RAM'e ihtiyaç vardır.
Düşük RAM, gerekli tüm oyun bilgilerini depolayamaz ve bu da düşük performansa neden olur. Aşırı RAM eksikliği oyunun çalışmasını engeller. Özel video kartlarının vRAM olarak bilinen kendi RAM'lerine sahip oldukları unutulmamalıdır. Vram, tamamen ekranınıza grafik göndermeye odaklıdır ve sistem RAM'inden farklıdır. 4K gibi yüksek çözünürlüklerde oyun oynamak istiyorsanız, çok fazla vRAM'e ihtiyacınız olması gerekmektedir.
RAM, oyunların verimli bir şekilde yüklenmesine izin verdiğinden, çok fazla RAM eklemenin daha iyi performans sağlayacağını düşünebilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuzdan daha fazla RAM'iniz varsa, daha fazlası boşa harcanır.
RAM tipi ne demek?
'Double Date Rate' veya DDR, bilgisayarlarda kullanılan rastgele erişim belleğini ifade eder. İlk olarak 1996 yılında üretime giren ve çeşitleri ile bilgisayar hafızalarında kullanılmaya devam eden RAM tipidir. DDR1, DDR2, DDR3, DDR4 gibi çeşitleri vardır.
RAM çeşitleri nelerdir?