Standart bir kullanıcının anakart modeli gibi bilgileri bilmesine gerek yoktur. Ancak yeni bir bilgisayar alıp yeni bir sistem kuracaksanız, bilgisayarınızın anakart model bilgisi gibi temel sistem bilgilerini bilmeniz gerekir. Bu yazımızda anakart nedir, anakart modeli öğrenme programı var mı? gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Anakart nedir?
Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını barındıran ve bu parçalar arasında iletişimi sağlayan birincil devre kartıdır. Anakart üzerindeki parçaların birbirleri ile haberleşebilmesi için harici işlemci (CPU) dışında modern anakartlarda standart olan dahili işlemciler de vardır ve bu işlemcilere "Chipset" adı verilir. Yonga setleri, bilgisayarın performansında en az CPU'lar kadar etkili oldukları için bilgisayarın ikinci işlemcisi olarak da adlandırılır.
Günümüzde anakart üreticileri (Intel, Asus, MSI, Gigabyte vb.) birbirleriyle kıyasıya bir rekabet içindeler. Ürettikleri anakartlarda aynı Chipsetleri kullansalar da donanım ve araçlarla birbirlerinden daha iyi performans göstermeye çalışıyorlar.
Anakart en fazla kaç gb RAM destekliyor?
Yönetici olarak bilgisayarınızda komut ekranını açıp çıkan ekranda "wmic memphysical get maxcapacity, memoryDevices" ifadesini yazdığınızda anakartınızın ne kadar RAM desteklediğini görebilirsiniz.
Anakart modeli nasıl öğrenilir?
Anakart modeli hakkında bilgi edinmenin en önemli nedenlerinden biri yeni bir bilgisayar satın almanızdır. Yeni bir bilgisayar alacaksanız ve yeni bilgisayarınızın mevcut bilgisayarınızdan daha güçlü olmasını istiyorsanız, anakart modelini öğrenmeli ve daha gelişmiş anakartlara sahip bilgisayarlar aramalısınız.
Anakart modelini öğrenmenin bir başka nedeni de yeni bir bilgisayar sistemi kuracak veya yeni bir anakart satın alacak olmanızdır. Mevcut anakart modelinizi öğrendikten sonra, cihazın performansı arasında bir bağlantı kurabilir ve buna göre daha güçlü sistemler için araştırmanızı genişletebilirsiniz.
Sistem Bilgisi ile anakart modeli öğrenme:
Anakart modelini Sistem Bilgisi ekranından öğrenmek, en basit öğrenme yöntemlerinden biridir. Anakart modelini öğrenmek için uygulayacağınız adımlar şunlardır:
Komut İstemi ile anakart modeli öğrenme:
Windows'un tüm sürümlerinde kullanabileceğiniz bu yöntem ile anakart modelini kolayca öğrenebilirsiniz. Birçok kullanıcının Komut İstemi ekranını kullanma konusunda endişeleri olsa da, buna alıştıktan ve doğru komutları öğrendikten sonra, temel işlemler için başka bir yazılım kullanmak istemeyeceksiniz. Windows 10 anakart modeli öğrenme işlemi ve diğerleri için uygulayacağınız adımlar şunlardır:
Programlar ile anakart modeli öğrenme:
CPU-Z ile: CPU-Z, bir sistem yardımcı programı olarak tanımlanan yazılımdır. Bu yazılım ile bilgisayar donanımınız ile ilgili tüm bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Yazılımın boyutu çok küçük olduğu için bilgisayarınızda fazla yer kaplamayacaktır. CPU-Z ile anakart modelini öğrenmek için uygulayacağınız adımlar şunlardır:
Belarc Advisor ile: Tamamen ücretsiz olan Belarc Advisor çok ilginç bir yazılımdır. Kurulum tamamlandıktan sonra, yazılım bilgisayarınızı tarar ve bir web sayfası oluşturur. Bu sayfada, Sistem Bilgileri ekranında bile bulamadığınız bilgisayarınız hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Belarc Advisor programı ile oluşturulan sayfada son 30 gündür bilgisayarınıza bağlı USB bellekler gibi bir çok gerekli, gereksiz detaylı bilgi bulunmaktadır. Bilgisayarınızı düzenli olarak kontrol etmek istiyorsanız Belarc Advisor sizin için ideal bir programdır. Belarc Advisor ile anakart modelini öğrenmek için uygulayacağınız adımlar şunlardır:
System Spec ile: System Space, CPU-Z gibi bir sistem asistanı olarak çalışan basit ama kullanışlı yazılımlardan biridir. Diğer sistem bilgisi öğrenme programlarından çok da farklı değildir ancak farklı bir arayüz görmek isterseniz System Space yazılımını tercih edebilirsiniz. System Space ile anakart modelini öğrenmek için uygulayacağınız adımlar şunlardır: