Türkiye'nin en iyi haber sitesi
Fikret Hakan Kimdir?
Giriş Tarihi: 18.05.2016 13:49 Güncelleme Tarihi: 23.01.2018 10:41

Tiyatro ve sinema sanatçısı, gerçek adı Bumin Gaffar Çıtanak'dır. 23 Nisan 1934 tarihinde Gaffar ve Fatma Belkıs çiftinin çocuğu olarak Balıkesir'de doğdu. Fikret Hakan'ın annesi başhemşire, babası edebiyat öğretmeniydi. Fikret Hakan'ın babası Gaffar Bey, Balıkesirden İstanbul'daki Galatasaray Lisesi'ne edebiyat öğretmeni olarak atanınca, başhemşire annesiyle hep birlikte İstanbul'a taşındılar. Bumin (Fikret Hakan), lisede okurken gazeteciliğe heves etti. Bumin'in Abdi İpekçi, Halit Kıvanç gibi sonrae çalıştığı, Mithat Perin'in sahibi olduğu, İstanbul Ekspres Gazetesi'nde röportajları, öyküleri yayımlanıyordu. Gazeteden aldığı Öykü başına bir liralar, onu büsbütün okuldan uzaklaştırdı. Taksim Lisesi birinci sınıfından ayrıldığında 16 yaşındaydı ve aynı yıl 1950 yılında 'Üç Güvercin' adlı operetinde palyaço rolüyle 'Ses Tiyatrosu'nda tiyatro sahnelerine ilk adımını attı. Bu arada adını değiştirip Fikret Hakan yaptı. Leblebici Horhor ve Afrodit'te oynadı.
Ses tiyatrosu, çığır sahne, cep tiyatrosu, küçük sahne, oraloğlu saat 6 tiyatrosu, kurucusu olduğu sahne 8 ve Fikret Hakan tiyatrosu gibi tiyatrolarda 1980'lerin sonuna kadar sahneye çıkar.

Kendi deyişiyle üç sıçrayış yaptı Fikret Hakan; Babıali'ye(Gazeteciliğe), Pera'ya (tiyatroya) sonra da sinemaya.

1953 yılında 'Köprüaltı Çocukları' adlı filmle sinemaya geçti. Ardı ardına, "Beyaz Mendil", "Gelinin Muradı", "Dokuz Dağın Efesi" ve "Üç Arkadaş" geldi. Cebi para görmeye başlamıştı. Hızlı gece yaşamına daldı. Sanat dünyasının, sosyetenin kadınları çevresinde pervaneydi. 1960'larda "Yılanların Öcü", "Karanlıkta Uyananlar" gibi sosyal ağırlıklı filmleriyle ününü pekiştirdi.

1958 de askere gitti 1960 da askerden döndüğünde kendini farklı bir sinemanın içinde bulmuş. "İlk yıl 15 film derken yılda 20 filme çıktı. Değil yazmak uyumaya bile zaman bulamıyordum." Diye özetliyordu o yılları.

204 film ve 28 dizide oynadı, 1970'li yıllarda senarist, yönetmen ve yapımcı olarak çalıştı. 'Üç Arkadaş'1958 ve 'Keşanlı Ali Destanı'yla 1964 da büyük bir üne kavuştu.

1970 de 'Paralı Askerler' filmi çekilirken Hollywood'dan aldığı teklifi yeterli ingilizcesi olmadığından değerlendiremedi Türkiye'ye döndü. Paralı askerler (You can't win 'em all) filmi 1970 yılında, dev bir bütçeyle İstanbul, İzmir, Nevşehir yörelerinde çekilen, çekim öncesi zamanın sansür kurulu tarafından didik didik edilen film çekim sonrası da sansürün gazabına uğramış ve Türkiye'de gösterimi yasaklanmış. Başrollerde Tony Curtis, Charles Bronson, Fikret Hakan, Salih Güney var.

Fikret Hakan 1975 lerde yeşilçamda başlayan seks furyasından kaçmak için 1977'de. Valikonağı'ndaki dairesini satıp Marmaris'e yerleşti. 1980'e kadar teknecilikle geçimini sağladı, o dönem bitince de sinemaya döndü.

1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.

Türk sinemasının 6 jönü Fikret Hakan, Ediz Hun, Göksel Arsoy, Cüneyt Arkın, Kartal Tibet ve İzzet Günay, Feyzan Ersinan Top'un yazdığı 'Asla Unutmadım' adlı kitapta unutamadıkları anıları anlattılar.

Kitapta en ilgi çekici bölüm ise Fikret Hakan'ın itirafları: "Çolpan İlhan'la nişanlıydık. Askere giderken, Baylan Pastanesi'nin önünde Çolpan'ı, Sadri Alışık'a emanet ettim. Sivas'ta askerliğimi yaparken, Çolpan'dan mektup geldi. Mektupta 'Biz Sadri'yle evleniyoruz' yazılıydı. Çok şaşırdım. Büyük bir acı hissettim. Çolpan'la güzel şeyler yaşamıştık. Ardından da birçok filmde oynadık. Asla da bir gün 'Neden?' diye sormadım. Hiç bir şey olmamış gibi davrandık. Birbirlerini gerçekten sevmişler demek ki bu evlilik Sadri ölünceye kadar devam etti.

Fikret Hakan, 1971'de evlenip 1 ay sonra boşandığı Hümeyra ile yaşadığı olaylı aşk ve evlilik hakkında pişmanlığını da dile getirdi. Fikret Hakan:


Hümeyra ile öyle tutkulu bir aşk yaşamıştık ki bir daha da öyle tutkulu bir şey yaşamadım. O büyük aşkta kıskançlıktan katil bile olabilirdim. Bu nedenle Hümeyra'ya şiddet uyguladım. Attığım o yumruğu ben de unutamadım, o da unutmadı. 37 yıldır bunun pişmanlığını yaşıyorum. Hatalıydım. Hatasız kul olmuyor

Hümeyra güzel bir kadın değildi. Ama güzelliğin çok ötesindeydi. Karizmatikti, beni çok derinden etkiledi. Şimdi havaya girecek. Yine asılıyor mu diye düşünecek. Bana hala kızgın olduğunu biliyorum. Öfke duyduğunu biliyorum... Hümeyra hala çok güzel
Evlilikleri :
Lale Sarı (1961-1963)
Semiramis Pekkan (1963-1963).
Hümeyra (1971-1971)
Neşecan Paşmak (?-?) Elif adında bir kızları oldu
Fatma Zeynep Mirgün (1989-1991)
1970 li yıllarda sinema sanatçılarının arasında moda olan plak yapma modasına Fikret Hakan da uydu ve birkaç 45'lik plak da o doldurdu Bu plaklar şunlardır:

1972 - Cemo / Dedikleri Gerçek İmiş
1974 - Dostun Gülü / Löberde
1975 - Aşk Uğultusu / Sancı

Ödülleri :
1965 - Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Keşanlı Ali Destanı
1968 - Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Ölüm Tarlası
1965 - İzmir Enternasyonal Fuarı 1. Film Şenliği, Keşanlı Ali Destanı, En İyi Erkek Oyuncu
1971 - Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu, Hasret
1993 - 30. Antalya Film Şenliği, Yalancı (TV), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
1997 - 34. Antalya Film Şenliği, Yalancı (TV), Yaşam Boyu Onur Ödülü
2009 - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden fahri doktorluk unvanı aldı
2012 - Engelsiz Yaşam Vakfı, Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü
Rol Aldığı Tiyatro Oyunları:
Zorba : Nikos Kazancakis
1967 - Durand Bulvarı (Armand Salcrou) - Ankara Sanat Tiyatrosu
Hep Cocuk Kalacağız : Çığır Sahne

SON DAKİKA