Türkiye'de demokrasi tarihinin kara lekesi 28 Şubat, milyonlarca insanı mağdur etti. İşte rakamlarla 28 Şubat bilançosu:
Yaklaşık 10 yıl devam eden süreçte 600 bin başörtülü öğrenci, okullara ve üniversiteye gidemedi. Katsayı engeli nedeniyle 14 milyon meslek lisesi öğrencisi, istediği üniversitede eğitim göremedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nden 1990-2011 arasında "irtica" suçlamasıyla YAŞ kararları sonucu 1635 personel atıldı.
İstifa eden öğretmen sayısı 1997-2001'de yaklaşık 11 bin oldu. Aynı dönemde 3 bin 527 öğretmenin görevine son verildi.
Kılık kıyafet ya da fişlemeler nedeniyle 33 bin 271 öğretmen hakkında disiplin soruşturması yürütüldü, 11 bin 890 öğretmen de memurluktan çıkarılmadan disiplin cezası aldı.
28 Şubat sürecinde 4 bin 625 MEB personeli fişlendi. 2 bin 639 kamu personeli irticayla ilişkili görüldü.
418 öğretim görevlisi, 949 öğretmen irticacı olarak fişlendi. İrtica gerekçesiyle 210 vali ya da kaymakam hakkında rapor tanzim edildi.
28 Şubat ve sonrasındaki 2001 krizinin oluşturduğu kara deliği kapatmak için ödenen toplam meblağ 251 milyar 563 milyon liraydı. Bu sürecin sebep olduğu toplam ekonomik zarar ise 381 milyar dolar olarak hesaplandı.
71 kaymakam görevinden el çektirildi. 331 emniyet mensubu hakkında inceleme başlatıldı. 53 emniyet görevlisine idari ceza verildi.
İrtica gerekçesiyle 396 Diyanet personeli disiplin cezası alırken 128 görevli meslekten atıldı.
139 yükseköğretim kurumları personeli, kılık kıyafet yasağı nedeniyle kamu görevinden çıkarıldı.
İrticai faaliyette bulunduğu gerekçesiyle kapatılan 21 vakfın 187 taşınmazına el konuldu.
HİÇBİR ZULÜM ONLARI VATANA HİZMETTEN ALIKOYAMADI
28 Şubat sürecinde eğitim hakkını yitiren binlerce mağdur, yurtdışında okullarını bitirip vatana hizmet için yeniden Türkiye'ye döndü. SABAH, Türkiye'nin refahı için emek harcayan 28 Şubat mağdurlarına ışık tuttu.
KANSER ARAŞTIRMA BAŞKANI OLDU:
Başörtüsünü açmadığı için eğitimini yurt dışında tamamlayan Ayşegül İlhan, Tıp Fakültesi'ni 4.5 senede bitirdi. 34 yaşında profesör olan İlhan, dünyanın en büyük kanser araştırma merkezlerinden birinin başkanı oldu. İlhan, Viyana Üniversitesi Onkoloji Ana Bilim Dalı Üst Sindirim Sistemi Kanserleri Birimi'nin de başkanlığını yürütüyor.
SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ YÜRÜTÜYOR:
Katsayı engelinden dolayı yurtdışında okuyan Sümeyye Ceylan toplamda 4.5 milyon bireyin faydalandığı Usturlab Atölye adlı sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi.
AKADEMİSYEN OLARAK GERİ DÖNDÜ:
Katsayı engelinin bir başka mağduru olan Faik Tanrıkulu ise İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi oldu. Dr. Faik Tanrıkulu, "Haklarımızın elimizden alınması beni okumak için daha çok hırslandırdı. Avusturya Viyana'ya okumaya gittim" dedi.
BAŞINI AÇTIRMAM İÇİN ZORLADILAR:
28 Şubat mağduru Doktor Necla Ceren "28 Şubat sürecinde hem başhekim hem de sağlık grup başkanıydım. Kaymakam ve jandarma komutanının baskılarına maruz kalıyordum. Bana başını açmayan bir ebeye baskı yapmamı isteyerek bizi bize kırdırmak istiyorlardı.
'TERÖRİSTSİN' DEDİLER:
28 Şubat mağduru Rabia Öcal "Terörle mücadelede sorgulandım. İnançlıyım, ortada bir zulüm var dedim. Cezaevine gönderildim" dedi.