İngiltere'de hükümet, plastik alışveriş torbalarından 20 kuruşluk ücret alınması uygulamasının büyük bir başarıyla sonuçlandığını açıkladı.
BBC'nin haberine göre, geçen Ekim ayında uygulama başladığından beri, İngiltere'nin en büyük yedi süpermarketinde toplam 640 milyon plastik poşet kullanıldı. Atıkların azaltılması için çalışmalar yürüten WRA P kuruluşunun verilerine göre, aynı yedi markette 2014 yılı boyunca toplam 7.64 milyar poşet kullanılmıştı. Eğer bu trend yılın geri kalanında da devam ederse, plastik torba kullanımında yüzde 83'lük bir azalma bekleniyor.
BAĞIŞ YAPTILAR
Plastik torbalardan 20 kuruşluk ücret alınmaya başlanmasından bu yana geçen altı ayda, torba başına alınan ücretlerden 141 milyon TL (41.3 milyon pound) gelir sağlandı. Bu gelirin en az 113 milyon TL'si (29.2 milyon pound) çevre, eğitim, sağlık, sanat alanlarında hizmet veren kurumlara bağışlandı.
Ne kadar güzel bir uygulama değil mi? Hem poşet kullanımında muazzam bir düşüş sağlamışlar, hem de parayla satılan poşetlerden elde edilen gelirin büyük bir kısmını çevre, eğitim gibi kurumlara bağışlamışlar. Tüm dünyada plastik tüketimi azaltmak için benzer uygulamalar, yasalar hayata geçiriliyor.
Keşke bizde de plastiğe savaş açılsa...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'deki market zincirlerle bir araya gelip alışverişlerde poşetlerin parayla satılması için bir karar alsa, çevre ve doğanın korunması için çok büyük bir adım atılmış olur.
Çevreyi korumak için illa yasa çıkmasını beklemek de gerekmiyor; biz de bireysel olarak alışverişlerimizde mümkün olduğu kadar az poşet kullansak, su içtiğimiz plastik kapları bile çöpe atmayıp tekrar tekrar kullansak çok şey değişir.