Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mürdüm eriğini bir de böyle deneyin

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, gülgiller familyasının en güzide meyvelerinden biri olan mürdüm erikli tariflere yer veriyorum. Mürdüm eriğinin anavatanı Anadolu'dur. Daha sonra Kafkasya'ya, ardından da Hazar Denizi çevresine ve dünyaya yayılan bu erik çeşidi, kışların ılık geçtiği bölgelerde yetişir.
Halk arasında bardak eriği veya kara erik olarak da adlandırılan, yaz başında çiçek açan bu nazlı meyve; dikiminden ancak iki yıl sonra ürün vermeye başlar.

MÜRDÜM ERİKLİ KITIR KEK

MALZEMELER
Kek hamuru için:
150 gr. un
140 gr. donmuş tereyağı
100 gr. esmer şeker
50 gr. toz badem
75 gr. öğütülmüş yulaf
Vanilya
Erikli karışım için:
1 kase mürdüm eriği
Yarım su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet çubuk tarçın
4 adet karanfil
1 yemek kaşığı mısır nişastası
YAPILIŞI: Un, şeker, yulaf ve vanilyayı robota alıyoruz. Toz bademi karışıma ekliyoruz. Ardından soğuk tereyağını katıp tüm malzemeyi karıştırmaya devam ediyoruz. Tavayı orta derece ateşte ısıtıyoruz. Sırasıyla çekirdekleri alındıktan sonra küp şeklinde kesilmiş mürdüm eriği, esmer şeker, çubuk tarçın, vanilya çekirdekleri ve karanfilleri ekliyoruz. 8-10 dakikalık pişirme süresinin ardından, rengini almaya başladığında tereyağı ilave ediyoruz. Erikler yumuşadığında kenara ayırıyoruz. Tavadaki suya soğuk suyla açılmış mısır nişastasını ekliyoruz. Karışım soğuduğunda erikleri ekliyoruz. Meyve karışımını bir tavada ısıtıyoruz, fırına girebilen bir kabın içine yayıyoruz. Üzerini kıtır kek hamuru ile kaplayıp 15 dakika boyunca 200 derecede pişiriyoruz.

MÜRDÜM ERİKLİ BADEMLİ TATLI

MALZEMELER

1 litre süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 çorba kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 su bardağı çekilmiş iç badem
SOS İÇİN:
10-15 adet mürdüm eriği
1 çay bardağı şeker
YAPILIŞI: Önce eriklerin çekirdeklerini ayıklıyoruz, blenderdan geçiriyoruz. Bir tencereye aktarıyoruz, üzerine şeker ekleyip orta ateşte renk değiştirene kadar pişiriyoruz. Muhallebi malzemesini bir tencereye koyup devamlı karıştırarak kıvam alana kadar pişiriyoruz. Altını kapadıktan sonra bademleri ilave edip hepsini çırpıyoruz. Servis kaselerine paylaştırıyoruz. Üzerine erikli sos koyuyoruz. Buzdolabında iki saat bekletiyoruz.

TARÇINLI MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ

MALZEMELER
1 kg. mürdüm eriği
5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
2 adet çubuk tarçın
1 tatlı kaşığı tereyağı
1/2 adet limon suyu
YAPILIŞI: Mürdüm eriklerini, ortadan kesip çekirdeklerini çıkartıyoruz. Üzerine toz şekeri ekledikten sonra kapağını kapatıp beş saat kadar bekletiyoruz. Toz şeker ile birlikte kendi suyunu bırakan eriklere; su ve çubuk tarçınları ekliyoruz. 40 dakika kadar kaynatıyoruz. Çok fazla köpürmemesi ve parlaklık kazanması için tereyağını ilave ediyoruz. Limon suyunu ekleyip 10 dakika daha pişirdikten sonra kıvam alan reçeli ocaktan alıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA