Altın, değeri tahmin edilmesi zor bir emtia olarak bilinir. Altının konut kirası, hisse senedi temettüsü, tahvil faizi türünden bir getirisi olmadığı için değerini öngörmek zordur. Ama bütün bu belirsizliğine rağmen altın talep edilen bir emtiadır.
Günümüz dünyasında bu kadar çeşitli yatırım araçlarına rağmen insanlar gene de altına ihtiyaç duyarlar. Çünkü kriz dönemlerinde diğer yatırım araçlarının fiyatları düşerken altının fiyatı genellikle artar. Bunun için de altın, portföyü dengeleyici bir etki yapar.
Ayrıca enflasyon beklentisi artınca değer koruyucu bir araç olarak da bilinir altın. İşte bu nedenlerle özellikle son yıllarda altın talep edilen bir emtia oldu. Zira Amerikan ekonomisinde işsizlik oranı bir türlü istenilen düzeye indirilemedi. Amerika'da işsizliği azaltmak için faizler bugün neredeyse sıfıra yakın tutuluyor. Sadece Amerika değil, dünyada diğer merkez bankaları da paranın fiyatı olan faizleri düşük tutarak yatırımları ve tüketici talebini canlandırmaya çalışıyorlar. Tabii bu ucuz para, enflasyonist baskıları da çoğaltıyor. İşte beliren bu enflasyon tehlikesinden tasarruflarını korumaya çalışanlar altın talebini çoğaltıyorlar.
Altın talebini artıran diğer bir etken de özellikle Çin ve Hindistan'da çoğalan orta sınıfın artan altın talebi oluşturuyor. Yıllık geliri 10-60 bin dolar arasında olanlar yeni orta sınıf olarak tanımlanıyorlar. Bu yeni orta sınıf özellikle altın mücevherat talebini yükseltiyor.
Gelelim altın talebini çoğaltan bir başka faktöre... Dünya para sistemine olan güvenin azalması da altın talebini artırıyor. Çünkü merkez bankaları, dünya para sisteminin çökmesi ihtimaline karşı ellerinde altın bulunduruyorlar, ödemelerini altınla yerine getirmeyi tasarlıyorlar.
Bir de hemen unutmadan söyleyelim, dünyada eğer yeni bir para sistemi kurulursa, bu yeni sistemde söz sahibi olmak için altın rezervinin yüksek olması gerekiyor. İşte bu nedenle özellikle gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları 2000'li yılların ortalarından bugüne altın rezervlerini çoğaltıyorlar.
Peki Amerikan seçimlerinde Cumhuriyetçilerinin altın para sistemine geçiş söylemi altın talebini ne yönde etkiliyor? Cumhuriyetçilerinin bu söylemi de altın talebini çoğaltıyor. Amerikan Merkez Bankası'nın altın para sistemine geçmesi halinde altının onsunun 25 bin dolar olacağını ileri sürenler bile var.
Gelelim son günlerde altın fiyatlarının niye gerilediğine... Altın fiyatlarının gerilemesi iki nedene bağlanıyor. Bir, Yunanistan'ın seçim sonuçlarından çıkan belirsizlik ile yine Fransa seçimleri ardından ortaya çıkan yeni beklentiler altın satışına neden oluyor. Yatırımcılar altından çıkıp nakitte beklemeyi tercih ediyorlar. Altın satışına neden olan ikinci faktör ise Amerikan dolarının değerlenmesi oluyor. Dolar değerlenince altını pahalı hale getiriyor bu nedenle altın elden çıkarılıyor. Benzeri süreç dolar değerlendiği için pahalı hale gelen petrol ve diğer emtialarda da yaşanıyor.
Bütün bu saydığımız faktörlere bağlı olarak altın fiyatlarında gerileme olacağını ve altının onsunun (31.1 gr) yaz aylarında 1200 dolara kadar düşeceğini ileri sürenler var. Tam tersi beklenti içinde olanlar ise yaz aylarında altının bir onsunun 1680-1730 dolar civarında olacağını düşünüyorlar.