Dünya ekonomisinde yeni gelişmelere göre, artık süper starlar fon yöneticileri ya da yatırım bankacıları arasından çıkmayacak.
Bundan sonra yeni süper starlar tarım kesiminde çalışan çiftçiler arasından çıkacak. Zira bunun ilk işareti alındı ve Amerikan ekonomisinin yeni süper starları bu yıl çiftçiler oldu.
Sürekli artan küresel gıda talebi, Amerikan çiftçisinin gelirini hızla yükseltiyor. Bu yıl ortalama bir Amerikan çiftçi ailesinin yıllık gelirinin 81 bin dolar olacağı tahmin ediliyor. Amerikan çiftçisinin bu yılki toplam ihracatı ise 107.5 milyar doları bulacak.Ve bu rakam, geçen yıla göre 11 milyar dolar artacak. Böylece Amerika'nın tarım ürünü ihracatı 2011 yılında 113 milyar dolara ulaşacak.
Bir sanayi ülkesi olarak bilinen Amerika'nın ihracatında tarım ürünlerinin yeri oldukça fazla. Dolayısıyla gelişmekte olan ülkelere "tarım verimsizdir" telkinlerinde bulunan zengin ülkelerin aslında tarımdan para kazandıkları artık iyice ortaya çıkıyor.
Gelelim Türkiye ekonomisinde tarımın önemine... Dün açıklanan eylül ayı enflasyon rakamları, tarım ürünlerindeki fiyat artışlarının enflasyon hızını büyük çapta belirlediğini bize gösterdi.
Son bir yıl içerisinde tüketici fiyatlarındaki artış oranı yüzde 9.24 oranında olurken, gıda ve alkolsüz içeceklerin enflasyonu yüzde 15.33 oranında gerçekleşti. İşlenmemiş gıda ürünleri hariç, yıllık tüketici fiyatı artış oranı ise 6.48 oranında oldu.
Tarım ürünlerinin enflasyon üzerindeki belirleyici etkisine gelince... Eylül ayında yüzde 57.16 oranıyla en çok fiyatı artan ürün domates oldu. Domatesi yüzde 40.59 oranında fiyat artışıyla taze fasulye izledi. Yine eylül ayında tavuk eti fiyatı yüzde 5.63, dana eti fiyatı yüzde 4.78 oranında yükseldi.
Peki Türkiye'nin tarım ve gıda ihracatı ne yönde gelişiyor? Türkiye'nin 2010'un ilk sekiz ayında tarım ürünü ve gıda mamulleri ihracatı, geçen yılın aynı döneminin yüzde 15 oranında üstünde gerçekleşerek 5.8 milyar dolardan 6.6 milyar dolara çıktı. Önümüzdeki dönemde tarım ürünlerine ve hayvancılığa verilen önem arttıkça da tarım ve gıda ihracatı artacak. Çünkü biyoyakıt üretimi nedeniyle azalan tarım alanları ve yaşanan kuraklıklar gıda arzını olumsuz etkiliyor.
Eğer Türkiye tarım ve gıda üretimine önem verirse, küresel bir gıda üretim merkezi olabilir. Şimdiden tarıma ve hayvancılığa verilen teşvikler pek çok girişimcinin yatırıma başlamasına neden oldu bile.
Bu gidişle, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Amerikan ekonomisinde olduğu gibi Türkiye'nin süper starları da tarıma ve hayvancılığa yatırım yapan girişimciler arasından çıkacak. Sektörel fiyat artışları bize tarım, hayvancılık ve gıdanın yükselen trend olduğunu açıkça gösteriyor.