"Bir eylemin aslı suç değilse, ona teşebbüs nasıl suç oluşturur" diye sormuştum.. "Bu bir doktriner tartışma konusudur" diye ekleyerek..
Desteklediğim tez şöyleydi..
"Türk Ceza Kanunu'nda, 'Yargıyı etkilemek' diye bir suç yok. Ama 'Etkilemeye teşebbüs etmek diye bir suç var.. Bu nasıl iş?.. Kanunsuz suç ve ceza olmayacağına göre, ben yargıyı etkileme fiilini teşebbüsten öteye götürüp, gerçekten başarsam, yani yargıyı etkilesem, Ceza Kanunu'nda böyle bir suç tarifi olmadığı için beraat ederim" demiştim özetle..
İlk yanıt Avukat Bartu Karakaş'tan geldi..
"Bu yazınız büyük bir maddi hata üzerine kuruludur. Anladığım kadarı ile yanlış bilgilendirme üzerine bu yazıyı kaleme aldınız. Ne yazık ki, hukukçu arkadaşınızın Türk Ceza Kanunu'nda 'Yargıyı etkileme suçu' diye bir suçun mevcut olmadığı yönündeki açıklamaları tamamiyle yanlıştır. Zira 277 sayılı maddede bu suç tarif edilmiştir" diyor..
..Ve maddeyi yazıyor:
"Bir davanın taraflarından birinin ve bir kaçının veya sanıkların veya davaya katılanların, mağdurların leh ve aleyhinde, yargı görevi yapanlara emir veren veya baskı yapan veya nüfuz icra eden veya her suretle olursa olsun adı geçenleri hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs eden kimseye iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir."
Sayın Avukat Bartu'nun "Sizi yanıltmışlar" diye yolladığı 277'inci madde tezimizin ne kadar doğru olduğunun kanıtı oysa..
Maddeyi tekrar okuyun.. "Her ne suretle olursa olsun, adı geçenleri etkileyen" demiyor madde..
Çok açık, çok seçik ve çok net "...etkilemeye teşebbüs eden.." diyor..
Yani, 27'nci madde, Yargıyı Etkileme suçunu tarif etmiyor.. Etkilemeye teşebbüs suçunu anlatıyor..
O zaman benim sorum devam ediyor..
"Bir eylemin kendisi, Türk Ceza Kanunu'nda suç olarak tanımlanmıyorsa, ona teşebbüs etmek nasıl suç oluyor?.."
Kanun koyucu bu tavrı ile "Yargıyı etkilemek mümkün değildir" diyor, burası açık..
Peki o zaman zaten mümkün olmayan bir şeye teşebbüs edeni niçin cezalandırıyoruz?.. İfade özgürlüğü var mı?. Var!.. Bu özgürlüğü kullanmanın yargı açısından endişe yaratması da asla mümkün değil.. Olsa kanun koyucu bunu suç diye yazardı. Öyleyse bırakın konuşsun adam, ne zararı var?..
***
Mekteb-i Mülkiye'de Ceza Hukuku hocam, nur içinde yatsın, Burhan Köni, "Teşebbüs edersen suçlanıp, başarıya ulaştığında yargılanmayacağın bir tek eylem vardır" derdi..
İntihar!..
Teşebbüsü suç.. Başarırsan, kimi yargılayacaksın ki?..
Hocam sağ olmalı ve şimdi asıl görüşlerini bildirmeliydi!..
Ceza Hukuku ünlüleri, nerelerdesiniz?..
Hukuk Fakültelerimiz Ceza Hukuku derslerinde konuyu tartışmalı.. Ben Ceza Hocası olsam, yazılı sınavda sorardım!..