Günün en zor sorusu her sabah eşimden gelir. İşe gitmek üzere kapıdan çıkarken seslenir: "Akşama ne pişireyim?"
Yıllardır her sabah bu yanıtsız soruyla evden uğurlanırım. Soru yanıtsız kalır, çünkü bir vejetaryen olarak seçeneklerim sınırlı. Daha doğrusu haftalık mönülerim hep aynı. Sadece günleri değişebilir.
Diyelim ki fırında zeytinyağlı kuru fasulye bir hafta Salı akşamı önüme konursa, ertesi hafta Cuma veya Cumartesi'ye kayabilir. Seçenekleri -gönüllü olarak- böylesine sınırlayınca, eşimin her sabahki sorusuna sadece "İstediğini yap" demekle yetinirim.
"Akşama ne yemek istersin" sadece benim değil, herkes için dünyanın en zor sorusu. Devlet başkanlarının bile.
Sarayların, köşklerin aşçıları da her sabah "Bugün ne arzu edersiniz" diye akıl danışınca, devlet başkanları, cumhurbaşkanları, krallar bile afallıyorlar. Ama onlarınki seçenek azlığından değil, çokluğundan. Yani tercihte zorlanıyorlar.
Ve de zorlukları devamlı artıyor. Çünkü devlet başkanlarının aşçıları yardımlaşmak, mönü değiş-tokuşu yapmak için örgütlendiler.
Bir Fransız bu işe öncülük edince, örgütün adı da tabii Fransızca oldu: "Club Chefs des Chefs". Türkçesi: "Şeflerin Şefleri Kulübü".
1977'de 12 saray aşçısının katılımıyla kurulan kulübün şimdi 30 üyesi var. Meraklıları için birkaçının adını sayayım:
Olivier Bartsch (Kanada başbakanının aşçısı), Stefano Belardinucci (İtalya cumhurbaşkanının aşçısı), Markus Burkart (İsveç kralının aşçısı), Cristeta Comerford (Beyaz Saray aşçısı), Rohan Fernandopulle (Sri Lanka resmi davetler aşçısı), Mark Flanagan (Kraliçe II. Elizabeth'in aşçısı), Christian Garcia (Monako Prensi II. Albert'in aşçısı), Ulrich Kerz (Almanya başbakanının aşçısı), Hilton Little (Güney Afrika cumhurbaşkanının aşçısı), Jerome Rigaud (Kremlin aşçısı), Sirrka-Liisa Ruottinen (Finlandiya cumhurbaşkanının aşçısı), Rupert Schnait (Avusturya resmi davetler aşçısı), Athanasios Skuras (Yunanistan cumhurbaşkanının aşçısı), Khwankeo Vajarodaya (Tayland kralının aşçısı), Bernard Vaussion (Elysees Sarayı'nın aşçısı), Jesper Vollmer (Danimarka kraliçesinin aşçısı), Gregor Zimmermann (İsviçre resmi davetler aşçısı).