Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'Yeni İslam' Kayseri'de mi doğuyor?

Yaklaşık bir yıl önce "Kayseri Mucizesi" ni yazmış ve şöyle demiştik: "Kayseri'de son bir yılda tam anlamıyla bir ' devrim' gerçekleşiyor."
Sadece sanayi ve ticaret alanında değil, şehircilikten toplumsal yaşama deyim yerindeyse yeni bir Kayseri doğuyor.
Rakamlar gerçekten çarpıcı:
2004'te 139 fabrikanın temeli atıldı. Bu sayı bugün 200'e ulaşmış durumda.
Sadece iki organize sanayi bölgesinde 50 bin kişi istidam ediliyor.
Yılda 1 milyar dolarlık ihracat yapılıyor.
Ve metrosuyla, yeni çekim merkezleriyle şehir adeta yeniden kuruluyor.
Türkiye'de biraz da sessizce izlenen bu Kayseri gerçeği, geçtiğimiz pazar günü ABD'nin en etkili gazetesi New York Times'in sayfalarına da taşındı.
Yazıda ilginç tespitler var.
Uzun başlığı bile bu tespiti çarpıcı biçimde anlatıyor:
"Türkler, İslam ve Kapitalizmin Bir arada Yaşayabildiğini Kanıtlamak için Avrupa'nın Kapısını Çalıyor."
Gazeteci Dan Bilefsky, Kayseri'nin Hacılar Beldesi'nden yola çıkarak ekonomiden sosyal hayata nasıl bir dönüşüm yaşandığını anlatıyor. Hacılar Beldesi'nde Türkiye'nin aksine kahvehanelerin boş olduğuna dikkat çeken Bilefsky, Kayseri'yi dünyayla uyumlu güçlü bir ekonominin öncüsü olarak niteliyor ve bu ekonomik yükselişin "yeni bir İslam anlayışı" yarattığını öne sürüyor.
İslam, kapitalizm ve küreselleşme olgularının Kayseri'de ilginç bir uyum sağladığına dikkat çeken Bilefsky, şöyle diyor:
"Müslüman değerlere sahip girişimciler çok çalışarak ve modern kapitalist anlayışı benimseyerek yeni bir modele imza atıyor."
Yazar, bu değişimi, daha önce Avrupa İstikrar Girişimi (European Stability Initiative) adlı grubun Kayseri'de yaptığı bir araştırma raporunda ortaya attığı " Kalvinist İslam " yorumuna bağlıyor ve şu sonuca varıyor:
" Avrupalıların ve Türkiye'deki laik kesimin pek dikkatini çekmeyen Anadolu'nun bazı muhafazakar bölgelerde, son yıllarda başarılı şirketler ortaya çıktı ve bu bölgelerde güçlü kapitalist bir yapı oluştu."
Gerçekten de Kayseri özellikle mobilyacılık alanında kendi markasını yaratan bir dünya şehri olmaya doğru hızla koşuyor.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'ye New York Times gazetesinde çıkan yazıyı sorduk.
İşte cevabı:
"Kayseri'nin basın yoluyla dünyaya taşınması elbette sevindirici. Tabii Kayseri'deki değişimi ' Kalvinist İslam' gibi yerlere çekmek onların fikri. İşin özü şu; Kayseri bugün 60 ülkeye ihracat yapan, geleneksel yapıya bağlı, muhafazakar bir kent. Ama tutucu değil . Konya gibi belli bir görüşe yönelmez. Dikkat ederseniz siyasetin hep merkezinde yer aldı. Bizden önce belediye başkanlığı CHP'deydi. Uçlarla işi olmaz. Çünkü herkes çocukluğundan itibaren ticaretin içinde. İşin sırrı da asıl burada."
Kuşkusuz Kayseri'nin derin geçmişinde ticaretin izleri var. Ama bugün yaşanan ticari deneyimin, geleneksel "İslam-Ticaret" ilişkisinde alışılmış kalıpları yıkarak yeni bir modele öncülük ettiği de açık.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA