Türkiye'nin ciddi bir çöp sorunu olduğu kesin. Bugüne kadar hem toplanmasında, hem de değerlendirilmesinde önemli bir adım atmadığımız da kesin. Konuyu izlemeye devam edeceğimizi söyleyince işin uzmanlarından, sivil toplum örgütlerine birçok insan aradı. Çok boyutlu bu konuyu ilginç ve eksik bildiğimiz yanlarıyla işlemeye devam edeceğiz.
Ama bu çabayı sürdürürken, atılan önemli adımlara da yer vereceğiz. Bu konuda en büyük görev yerel yönetimlere düşüyor. Peki yerel yönetimler ne yapıyor? Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, kendi yaptıkları üzerinden yapılması gerekenleri de anlatıyor.
"Öncelikle temizlik ekiplerimiz 24 saat boyunca aralıksız üç vardiya çalışarak halka hizmet veriyor. Günde ortalama 420 ton çöp topluyoruz. Ama sadece bu işle yetinmiyor, ÇEVKO ile yaptığımız işbirliği sonucu Beşiktaş bölgesinde kağıt, karton, plastik, alüminyum ve cam gibi ambalaj atıklarını ayrı toplayarak ekonomiye kazandırıyoruz." Başkan Ünal, bu çalışmanın önemli yanını ise şöyle vurguluyor: "Bu işin can alıcı yanı, çöp konusunda halkın bilinçli olmasını sağlamak. Çünkü çöpün ekonomiye kazandırılmasında ' kaynakta ayrıştırma' yapılmazsa işe yaramaz. Bu anlamda vatandaşa büyük görev düşüyor. Biz de bunun için, evlerde, okullarda, otellerde üzerimize düşen eğitim çalışmasını yapıyoruz. Broşür dağıtıyor, eğitim seminerlerine ağırlık veriyoruz. Bu çalışmalar sonucu son bir yılda 280 ton
ambalaj atığı toplanarak ekonomiye kazandırıldı."