Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Soru-Cevap

Fikret Toksöz Sabancı Üniversitesi. Öğr. Gör

İstanbul, AB'ye hazırlanıyor mu ya da nasıl hazırlanmalı?
AB'nin kabul ettiği değerler var, bu değerler sistemi içersinde en önemlisi tarihsel ve kültürel mirasın korunmasıdır. İstanbul için temel sorun budur. Bu konuda AB'nin yerine UNESCO geçti. UNESCO'nun değerleri zaten AB değerleridir.

UNESCO bu konuda ciddi uyarı yaptı. Durum hangi noktada?
UNESCO tarafından tarihi yarımada korunması gereken dünya mirası listesine alınmış. Aradan 25 sene geçti. İstanbul'un korunması adına hiçbir şey yapılmadı. Sadece surlar onarıldı. UNESCO bu nedenle İstanbul'a rest çekti.

Peki bu denilenler yapılmazsa ne olur?
Türkiye, önümüzdeki süreçte AB'nin bölgesel kalkınma fonlarından pay almaya başlayacak. Bu fonlar 3 alanda kullanılıyor. Birincisi ulaşım, yani Türkiye'nin AB ile ulaşım entegrasyonunu sağlamak, ikincisi çevre, üçüncüsü de tarihi kültürel mirasın korunması. Eğer böyle giderse tarihi kültürel mirasın korunmasında hiç para vermeyebilirler. Hatta AB tarihi ve kültürel mirası korumuyor diye AİHM'ne dava bile açar.

İstanbul, New York, Paris ve Tokyo'dan sonra geleceğin önemli kentleri arasında. Biz, İstanbul'a nasıl bakıyoruz?
2030 yılında İstanbul, Paris'ten önemli bir şehir olacak. AB'de böyle bir şehir yok. İstanbul'un arkasında müthiş bir interland var. Dünya kenti demek şu zaten, sermayenin gelip tekrar geri dönmesi, İstanbul böyle bir yer olabilir.

Yerel yönetimler ne yapmalı?
Öncelikle kafaları değiştirmek gerekiyor. Eğitim, sağlık, çevre ve kültür alanında ciddi adımlar atılmalı. Gösteriş için para harcanacağına bu alanlarda değişim yaratacak projelere ağırlık verebilirler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA