Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Doğruyol Partisi Anavatan birleşiyor

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve ANAP Genel Başkanı Nesrin Nas, Ankara'da eski bir milletvekilinin ofisinde biraraya geldiler. Sürpriz buluşma Nihat Gökyiğit ve Beyhan Aslan' ın çabalarıyla gerçekleşti.
Bu buluşma, bugüne kadar merkez sağın birleşmesi doğrultusunda atılan ilk ciddi adım.
Merkez sağ, 3 Kasım seçimlerinde tam anlamıyla bir siyasi travma yaşadı. Öyle bir sarsıntı yarattı ki bu travma, merkez sağın son 50 yıllık tarihine damgasını vuran geleneğin temsilcisi DYP de, son 20 yılında iz bırakan ANAP da barajın altında kaldı. Seçim sonrası ne yaptılarsa siyasetin cazibe merkezi olamadılar. Şimdi bu kötü gidişi değiştirmek için önemli bir adım atılıyor. DYP ile ANAP birleşiyor...
Görüşmeler özellikle İstanbul il örgütleri içinde ciddi bir destek buluyor. Birleşmenin biçimine gelince, henüz netleşmiş değil. ANAP cephesi birleşmenin yeni bir parti etrafından gerçekleşmesini, hatta " Yeni Demokratlar " adıyla bir parti kurulmasını isterken, DYP cephesi yeni bir isimle birlikte " Adalet Partisi" ismine de sıcak bakılıyor.
Genel başkanların yürüttüğü bu görüşme, daha sonra başkanlık divanı ve merkez karar organları üyelerinin yer alacağı birleşme komisyonları tarafından yürütülecek. İki parti arasındaki görüşmeleri, komisyonlar kurulana kadar ANAP adına Ahad Andican, DYP adına da Nevzat Ercan yürütecek.
Görüşmelere DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın 'Tarihi bir görevi yerine getirmek için buradayım' sözleriyle büyük bir önem verdiği söyleniyor.
DYP İstanbul İl Başkanı Faik İçmeli, görüşmeleri doğruluyor ve şunları söylüyor: "Önemli olan tabanda birleşmek. Başka şansımız yok. Ancak birleşmenin adresi belli. Sadece bu iki parti değil, merkez sağın dışarıda kalmış önemli siyasi isimleriyle de görüşmelerimiz sürüyor. Geçen hafta İlhan Keseci'yle görüştük. Amacımız yeniden merkez sağı biraraya getirmek ve topluma alternatif sunmaktır." ANAP İstanbul İl Başkanı Sibel Çarmıklı ise şöyle konuşuyor: "Görüşmeler başladı. Genel başkanlar düzeyinde sürüyor. Bayramdan sonra iki parti de merkez kararını toplayacak ve gelinen noktaya değerlendirecektir." ANAP İstanbul'da etkili bir siyasetçinin görüşmelere ilişkin düşünceleri ise şöyle: "ANAP şehirlerde, DYP ise kırsal kesimlerde güçlü. Bu iki partinin birleşmesi yeni bir sinerji yaratabilir. Ve AKP'ye alternatif olur. Parti liderleri didişmeden başka bir şey yapmıyor. Geçmişte ÇillerYılmaz didişti de ne oldu. Yüzde 50'lerde gezen merkez oylar, bugün yüzde onların altına indi. İki lider de bu konuda hoşgörülü.
Nesrin Hanım'ın zaten bir iddiası yok. Ağar ise kim hak ediyorsa o olsun diyor." Koltuk kavgalarıyla bitme noktasına sürüklenen merkez sağ, yeniden toplumla kucaklaşacak bir çıkış noktası bulamazsa, milyonları siyaseten umutsuzluğa itmekle kalmayacak, Türkiye'yi de 'gerilimli' bir siyasete mahkum edecek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA