Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Gandhi'nin çocuklarına Mevlana felsefesi

Almanya, 2006 yılını "Hindistan" yılı ilan etmiş. Hindistan her yıl yüzde 8 büyüyor. 10 milyar dolarlık gelirle dünya bilişim piyasasının üçte ikisini elinde tutuyor.
Dünya Bankası'na 3 milyar doları bulan borcunu bir çırpıda ödemiş. Artık "Borç alan değil borç veren ülke" olmakla övünüyor.
2050 yılında dünyanın en büyük 3'üncü ekonomisi olmaya hazırlanıyor.
Hindistan, 5 Nobel ödüllü bir ülke.
Çok dinli, çok kültürlü.
Bu lâik ülkenin 30 milyon tanrısı var. Ülkenin son tanrısı çok çalıştığı için tanrılık katına çıkmış bir köy muhtarı.
Hindistan'da tanrı 'yaşam biçimi'ni ifade ediyor. Nüfus, 1 milyar 95 milyon. Ülke, çok genç bir nüfusa sahip. 2015 yılında ülke nüfusunun yüzde 70'inin 30 yaşın altında olacağı tahmin ediliyor. Bu veri Hindistan'ın gelecekteki 'iyi ve ucuz' işgücü potansiyelini gösteriyor. Çin-Hindistan rekabetine bakışı değiştiriyor.

Enstitü
kuruluyor
Peki, Türkiye ile Hindistan arasındaki ilişki ne?
İki ülke arasında 1.4 milyar dolarlık bir ticaret hacmi, soğuk bir ilişki var. Eğer öyle olmasa, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki TürkHindistan İş Konseyi, 4 yıl aradan sonra ilk kez dün toplanır mıydı?
Oysa Hindistan ve Türkiye, çok şanslı bir döneme girdi.
Çünkü bir yıl önce Türkiye'de göreve başlayan Hindistan Büyükelçisi Chitra Narayanan, Türkiye'ye yabancı değil. Cumhurbaşkanlığı yapan babası, uzun yıllar Türkiye'de büyükelçi olarak görev yapmış.
Türkiye'nin 8 ay önce atadığı Yeni Delhi Büyükelçisi Halil Akıncı, Rusya ve Avrasya uzmanı. Bölgeyi iyi tanıyor. İki ülke arasında siyasi ve ticari ilişkilerin yanında kültürel ilişkileri de canlı kılmak için çaba harcıyor. Kuruluş çalışması süren TürkHindistan Araştırma Enstitüsü de bunun en iyi örneği.

Kenter
ve Halman yolcu
Açıkçası Hintliler, Türkiye'ye yabancı değil. "Gel! Ne olursan ol gel!" diyen ve din farkı gözetmeden insanları birleşmeye çağıran Mevlana'ya büyük sevgi besliyorlar. Yeni Delhi Büyükelçisi Halil Akıncı, "Hindistan'da binlerce Rumi Derneği var. Buralarda Mevlana'nın felsefesi anlatılıyor" diyor.
Zaten eylül ayının son haftasında tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter ve araştırmacıyazarçevirmen Talât Halman, Yeni Delhi'ye davet edilmiş. Kenter ve Halman, Mevlana'dan dörtlükler okuyup, insanlığı barışa, sevgiye davet edecek.
Hatırlatalım. UNESCO, 2007 yılını Mevlana yılı ilan etti. Dünya'da "Mevlana Yılı" hazırlıkları sürüyor. Şiddet kullanmadan ingilizleri dize getiren diyen özgürlük mücadelecisi Gandhi'nin çocukları, tam da Türkiye'nin Lübnan'a asker gönderme telâşı içinde olduğu bir dönemde Mevlana'nın felsefesine kucak açıyor.
İlerici lider Gandhi, ne yapmıştı?
'Bu topraklarda kan dökülmesindense ölmeyi tercih ederim' deyip aylarca açlık grevine girmişti.
Görünen o ki: Dünya savaş değil barış istiyor. Mevlana'yı anlamaya çalışıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA