Dün girişimci kadınlar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte gong çaldı, üstelik uğurlu da geldi, borsa yükseldi!
Kadınları İMKB'ye götüren, borsanın en yetkili isimlerinden halka açılmanın ne anlama geldiğini ve yollarını öğrenmelerine vesile olan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş. Zaten önceki akşam da 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle 81 ilden kadın girişimcileri İstanbul'da Cevahir Otel'de buluşturdu ve kadınlara önümüzdeki finansal engelleri bir bir yıkacağız tadında konuşma da yaptı.
O akşam ben Kütahyalı girişimci kadınların masasında oturdum. Kütahya Porselen'in sahiplerinden Sevim Güral Olgun ve TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı ve KAGİ- DER'in yeni dönemine başkan adayı olan Nur Ger de aynı masadaydı.
İş fikri havuzu
Sevim Güral'dan öğrendim ki tam 87 yıl sonra ilk kez Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi'ne kendisiyle birlikte 5 kadın üye girmiş. Müthiş bir çaba içine girmişler Kütahya'da. Onlar da iş fikri havuzu oluşturmuşlar. Kadınları projelerine finansman bulacakları kuruluşlarla tanıştırıyorlarmış.
Görüyorum ki onca olumsuzluğa, kadının önündeki engellere rağmen bir kez yola çıkıldı mı gerisi de çorap söküğü gibi geliyor.
Koca yoksa kredi yok, öyle mi!
Aynur Bektaş müthiş azimli bir kadın girişimci. Toplantı esnasında, 'Bize kredi mi vermiyorlar? Yok kocanı getir, yok olmayan ipoteği isteriz! Biz de İMKB'ye gidiyoruz' diye konuşunca salondaki kadınların yüzü gülmeye başladı. Kadınlar hakikaten de borsayı bilmiyor. Şimdi keşfetme zamanı. Niye onlar da borsaya açılıp, kaynak elde edemesin? Başka finansal çözümlerden neden haberdar olamasın?
Dün borsadan çıktıkları esnada Bektaş'la konuştum. Bana, kadın girişimcilerin 'Biz bunu niye daha önce keşfetmedik' diye serzenişte bulunduklarından söz etti. Öylesine heyecanlanmışlar ki bölgesel toplantı yapmayı düşünüyorlarmış. İlki de Eskişehir'de olacakmış.
Haklı Kadın Platformu!
Tabii sadece iş alanında değil, yaklaşan seçimlerde kadınları daha çok milletvekili adayı olarak görmek için de birçok girişim başladı.
Bunların içinden Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği'nin (KA.DER) birçoklarına oldukça ütopik gelse de '275 Kadın Milletvekili Görmek İstiyoruz' kampanyası ilgimi çekiyor. Nüfusun yarısını oluşturan kadınlar, Meclis'te de eşit temsil edilmeye başladığında bu ülke bambaşka bir ülke olur. Buna şüphe yok. Ama tabii bugünden yarına olacak bir şey değil. Umuyorum ki başta Başbakan Erdoğan olmak üzere tüm parti liderleri kadınları bu kez seçilebilecekleri yerlerden ve fazla sayıda göstererek yıllardır süregelen haksızlığa bir son verirler.
Girişimci kadınların yemeğinde söz alıp konuşan KAGİDER başkan adayı Nur Ger'den öğrendik ki Haklı Kadın Platformu kurulmuş. Amacı siyasette daha çok kadını görmek için kampanya yapmak, dikkatleri buraya çekmek.
Dün 81 ilden gelen kadınların hepsi bir başarı öyküsüydü. Müthiş mücadeleleri vardı ve hepsi kendi ayakları üzerinde durduğu gibi, iş hayatına atılarak etraflarının da refahının artmasını sağlamıştı.
O nedenle lütfen kadının fırsat eşitliği çığlığını duymamazlıktan gelmeyin!