Fırsat eşitliği sunulduğunda kadınların sıçrama yaptığına dair size sayısız örnek verebilirim. Ama işte nüfusun yüzde 50'sini oluşturan kadınlar ne yazık ki hemen hemen hiçbir alanda fırsat eşitliğine sahip değilller.
Dünya Kadınlar Günü'nü kutladığımız bugün sizleri olumsuz göstergelere boğmak niyetinde değilim. Onun yerine kadın-erkek eşitliği adına atılan önemli adımlardan söz etmek istiyorum.
Dün sabahın erken saatlerinde Eczacıbaşı CEO'su Erdal Karamercan ve 'Filenin Sultanları'ndan yani Eczacıbaşı Kadın Voleybol Takımı'nın özgüveni tam, pırıl pırıl genç kadınlarıyla buluştuk.
Eczacıbaşı Voleybol Takımı öyle başarılı bir takım ki tam 17 kez arka arkaya, toplam 27 kez Türkiye şampiyonu olmuş. Avrupa Kupaları'nda dokuz kez final oynamış ve ilk kez 1999'da Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nı kazanarak Türkiye'ye voleybolda ilk kupayı getiren takım olmuş.
45 yıldır voleybola destek veren Eczacıbaşı'nın CEO'su Erdal Karamercan da haklı olarak diyor ki fırsat eşitliği verildiğinde kadınların daha iyi sonuçlara ulaştığını, sadece spora bakınca bile görüyorsunuz.
Öğreniyoruz ki Uluslararası Voleybol Federasyonu tarafından yapılan derecelendirmede, Türk kadın voleybolu dünya sıralamasında 112'nci iken, erkek voleybolu 46'ncı sarada! Türkiye, genç ve küçük kızlarda süper bir dereceyle 5'inci iken, genç ve küçük erkeklerde ne yazık ki 55'inci sırada.
AB'de kadın istihdam oranı yüzde 59 olarak biliniyor. Türkiye'de kadının iş gücüne katılım oranı ne yazık ki yüzde 22'lerde. Denen o ki kadın istihdamında yüzde 5 artış, fakirlik endeksini yüzde 15 azaltıyor. Zaten kadın çalışıp para kazandığı zaman ailesine, çocuklarının eğitimine harcadığını istatistikler ortaya koymuş.
Özellikler eşitse tercih kadın!
O nedenle Eczacıbaşı CEO'sunun 8 Mart 2011 yani bugünden itibaren Eczacıbaşı Topluluğu'nda başlattığı yeni girişimi örnek olması açısından çok önemsiyorum. Karamercan, bugünden itibaren işe alımlarda eşit özelliklere sahip iki aday arasından 'kadın' adayı seçeceklerini açıkladı bize. Fırsat eşitliği adına hakikaten de alkışlanacak bir karar.
Hali hazırda Eczacıbaşı Grubu'nda çalışan 3 bin 983 beyaz yakalının yüzde 35'i kadınlardan oluşuyor. 311 kişilik yönetim kademesinin ise yüzde 30'u kadın. Tabii yönetim kurulu seviyesinde ne yazık ki Eczacıbaşı Grubu'nda da kadının adı yok. Neyse ki yönetici geliştirme programlarına katılan kadınların oranında hemen yüzde 47 ile bir eşitlik sağlanmış durumda.
Aslında şirketlerde fırsat eşitliği son birkaç yıldır öne çıkmaya başladı. Bakıyorum zaten geçen yıl da mesela Eczacıbaşı Grubu yeni işe aldığı beyaz yakalılarda tercihinin yüzde 40'ını kadından yana kullanmış.
Şunu da söylemek isterim ki bir CEO'dan 'Kâr ve hırs odaklı büyümenin insanlar üzerindeki etkisi önemli. Artık CEO'lar kârları ve büyüme rakamlarıyla övünen kişiler olmamalı. Kurumdaki insanların yaşam kalitesine ve topluma olan katkılarıyla öne çıkmalı ki güven endeksi düşmesin' cümlesini duymak iş dünyasındaki müthiş değişimin habercisi olması açısından çok önemliydi.
Türkiye'de ve dünyada yaşayan tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.