Yakında insanlar şirketleri d eğerlendirirken en çok çevreye ne kadar duyarlı olduklarına bakacak.
Aslında geç bile kalındı ama neyse ki son zamanlarda bu konuda ciddi bir hareketlilik var. Peki Kordsa Global bu konuda ne yapıyor, hazırlık var mı diye merak ediyoruz.
Şirketin CEO'su Mehmet Pekarun çevreye saygılı, yeşil kord bezi üretimi için teknoloji merkezinde çözüm ortaklarıyla birlikte çalıştıklarından söz ediyor.
Aynı günün akşamı yönetim kurulu üyelerinin de bulunduğu bir akşam yemeğinde buluştuğumuzda, Güler Sabancı, tamamen doğal kauçuktan üretilen bir lastikten söz ediyor. Hem inanılmaz pahalı, hem de zor olduğunu söylüyor. Üstelik dünyanın önünde bir de açlık tehlikesi varken...
Açıkçası çözüm nedir bilemiyorum ama o akşam da söylediğim gibi, mutlaka bir üçüncü yol olmalı, yani petrol dışı malzeme kullanarak üretimin önü açılmalı.
Çünkü yakında bütün sektörler daha yeşil üretim için başka çözümler bulmaya zaten mecbur kalacak.
Kordbezinden dev halat!
Kordsa'nın ürettiği kord bezi sadece lastik üretiminde kullanılmıyor bu arada. Teknik iplik diye tabir edilen bir pazar var. Dev petrol platformlarını çeken dev halatlarda ve yine dev balık avlarında kord bezi kullanılıyor. Anlatılanlara bakılırsa şimdilerde binaların depreme karşı dayanıklılığını artırmak için de kordbezi kullanılıyor.
***
Tayland Kordsa Global fabrikasını dolaşırken, CEO Pekarun ile birlikte birazdan kordbezine dönüşecek ipliklere yakından bakıyoruz. Düşünün 0.8 milimetrelik bu iplikler minumum 15 kilo, maksimum 100 kilo taşıyabiliyor.