Tüm dünyada CEO'ların üçte ikisi istifa ederek görevlerinden ayrıldığı için pek çok şirket yönetim krizi yaşıyormuş. Üst düzey 'beyin avcısı' şirketi olarak bilinen Boyden'in dünya çapında yaptığı araştırmanın sonuçlarından söz ediyorum.
Avrupa'da bir CEO'nun yönetimde kalma süresi ortalama 5.7 yıl. Üstelik çoğu defa CEO, görev aldığı yeni şirkete güvendiği üst düzey yönetici arkadaşlarını da birlikte götürdüğünden, şirketlerdeki kriz daha da derinleşiyormuş.
Boyden Türkiye Başkanı Özlem Ergün, bu konuya dikkat çekerek şirketlerin CEO yedeklemeleri ve bunun için bir plan yapmaları gerektiği üzerinde duruyor...
CEO konusuna girince aklıma ilk gelen isim kuşkusuz Şerif Kaynar oluyor. Kaynar, beyin avcılığı mesleğine bir arkadaşıyla birlikte kurduğu K Partners ile girip, şirketi daha sonra uluslararası bir isme, Korn Ferry'e sattı ama bu alanda çalışmaya devam ediyor.
Başarısı ülke dışına çıkan, en iyi CEO'lardan birini Turkcell'e bulan Kaynar'ın büyük sükse yaptığını söyleyebilirim. Bir dönem , 'Turkcell'e CEO bulunamıyor' diye konuşuluyorken, o dönem Microsoft'ta önemli bir görevdeyken Süreyya Ciliv'i ABD'de ikna edip, Türkiye'ye getirmeyi başarmıştı.
Esamesi okunmayanlar
Gelelim CEO meselesine... Türkiye'de dikkat edin son zamanlarda neredeyse bütün şirketlerin artık bir CEO'su var. Genel müdürlerin esamesi okunmuyor!
İşte Şerif Kaynar da bu CEO enflasyonuna karşı çıkıyor. Peki sizce 100 milyon doların altında bir büyüklüğü olan bir şirketin CEO'su olur mu olmaz mı? Türkiye'ye bakınca, cevap kuşkusuz evet oluyor. Bazı Avrupa şirketlerinde de bu böyle. Ama Kaynar diyor ki, bu işi en düzgün ABD'liler yapıyor. Cirosu 100 milyon doların altında olan şirketlerin CEO'su olmaz, genel müdürü olur.
Kaynar'a göre, CEO pozisyonundan söz edebilmek için bir şirketin 400-500 milyon dolarlık bir büyüklüğü olmalı. Yani tabii ki Koç Holding'in başına bir CEO lazım. Ama 50 milyon dolarlık bir şirkete genel müdür atamalı. Bu arada merak edenler için bir dip not. Türkiye'de cirosu 1 milyar doları geçen yaklaşık 30 şirketten söz ediliyor. Ama çevremizde yüzü aşkın CEO var ve hatta CEO'ların üye olduğu bir kulüp dahi faaliyette. Görevlerini 5.7 yılda bırakan CEO'a dair son durum böyle.