Anayasa Mahkemesi peş peşe önemli kararlar verdi: 1) Yargıtay içtihadı "Suç sayısı fazlaysa tutukluluk süresi 5 yılı geçebilir" şeklindeydi. Anayasa Mahkemesi, "Birden fazla suç olsa dahi, azami tutukluluk 5 yıldır" dedi.
2) Yargılama sürerken, tutuklulukla ilgili başvuruları karara bağladı. Özgürlük hâkimleri, dava açılmadan önce tutukluluğa itirazları inceleyebiliyor. Ama iddianame kabul edildikten sonra, dava başlayınca, sanıklar, sadece yargılamayı yapan mahkeme heyetinden tahliyelerini talep edebiliyordu. Anayasa Mahkemesi, halen yargılanmakta olanların davalarını kabul ederek onlara yeni bir imkân tanıdı.
3) En önemlisi, Yüksek Mahkeme, terör suçunda tutukluluk süresini 10 yıla kadar uzatan hükümleri ölçüsüz bularak iptal etti.
Ölçüsüzlüğün giderilmesi için, Meclis'e bir yıllık zaman verdi. (Ceza Muhakemesi Kanunu, ağır cezalık suçlarda 2 yıl tutukluluğu öngörüyor; bu sürenin 3 yıl daha uzatılabileceğini belirtiyor. Terörle Mücadele Kanunu, terör suçunda, 5 yılı bir misli arttırarak 10 yıla çıkartmıştı.)
Sonuç: Terör ya da darbe suçlarında azami tutukluluk süresi 5 yıl olarak mı kabul edilecek? Bu belli değil. Yeni yasal düzenleme bekleniyor. Bununla beraber, Ergenekon davaları etkilenebilir. Lâkin Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz sanığı Korgeneral Koray Pulatsü hakkında verdiği karara bakılırsa, alt mahkemede hüküm giyen sanıkların uzun tutukluluk şikâyetleri Yüksek Mahkeme'de kabul görmeyecek.