Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Seçilenlerin unvanları

Yargı "AKP'nin arka bahçesi" diyenler dünkü yazımı okusunlar. HSYK'nın, Yargıtay ve Danıştay'a nasıl üye seçtiğini, bu seçimin kanunun öngördüğü özellikleri taşıyan binlerce aday arasından, iki turda ve gizli oyla yapıldığını anlattım. Yüksek Yargı'ya üyelik için sicillerin taranmasına 2010'un Aralık ayında başlandığını, seçimin ise 24 Şubat 2011'de gerçekleştiğini yazdım. "2 günde seçim oldu" iddiası bilgi kirliliğinden ibaretti. Aşağıda seçilenlerin, sıradan insanlar olmadığını unvanlarını vererek de anlatmak istedim:
Danıştay üyeliğine seçilen 51 kişinin 3'ü kıdemli olmak üzere 13'ü Danıştay tetkik hâkimi, 2'si Danıştay savcısı, 3'ü Bölge İdare Mahkemesi başkanı, 13'ü İdare ve Vergi Mahkemesi başkanı, 13'ü Bölge İdare, İdare ve Vergi Mahkemesi üyesi, 1'i idari görevde çalışan Genel Müdür Yardımcısı, 4'ü HSYK Teftiş Kurulu'nda görev yapan başmüfettiş ve müfettiş, 2'si Anayasa Mahkemesi raportörü.
Yargıtay'a seçilen 160 üyenin 18'i Ağır Ceza Mahkemesi başkanı, 2'si Ticaret Mahkemesi başkanı, 8'i Asliye Ceza Mahkemesi, 3'ü Sulh Ceza Mahkemesi, 7'si Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi, 5'i Ticaret Mahkemesi, 1'i Tüketici Mahkemesi, 3'ü Sulh Hukuk Mahkemesi, 4'ü İş Mahkemesi, 2'si İcra Mahkemesi, 1'i Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, 6'sı Aile Mahkemesi, 8'i Asliye Hukuk Mahkemesi üyesi. 5'i Cumhuriyet Başsavcısı, 2'si Başsavcı vekili, 19'u savcı, 11'i ise Adalet Bakanlığı'nda çeşitli görevlerde bulunan bürokrat, 1'i Anayasa Mahkemesi raportörü, 2'si Adalet Akademisi üyesi, 8'i Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreter yardımcısı ile başmüfettiş. 32'si Yargıtay tetkik hâkimi, 12'si Yargıtay Cumhuriyet savcısı.
Hatırlatma: Yargıtay ve Danıştay'a seçilen üyelerin hepsi, birinci sınıf hâkim ya da savcı. Bu kişilerin gerek mesleğe kabulünde, gerekse birinci sınıfa ayrılmalarında mevcut Kurul üyelerinin hiçbir dahli olmadığı ortada. Madem bu kişiler "militan, eski HSYK niçin onları birinci sınıfa yükseltti?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA