Bugünkü siyasi tablo göz önüne alındığında, Anayasa Mahkemesi'nde AK Parti'nin etkisi artıyor. Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl, 4 yedek üyesi var. Değişiklikle birlikte, 4 yedek üye, asıl üyeye dönüşüyor. (11+4=15) Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı da 17'ye çıkıyor. Eksik kalan 2 üyeyi, TBMM seçecek. (Aslında, yeni düzenlemeye göre Anayasa Mahkemesi'nin 3 üyesi Meclis tarafından seçiliyor. Ama yedek üyeler asıl üye olduğu için, değişikliğin kabulünden sonra sadece 2 boş yer kalıyor.)
"TBMM'de yapılacak seçimde, her boş üyelik için ilk oylamada üye tam sayısının 3'te 2, ikinci oylamada, üye tam sayısının salt çoğunluğu aranıyor. İkinci oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan iki aday için üçüncü oylama yapılıyor. Üçüncü oylamada en fazla oy alan aday üye seçiliyor." Bu düzenleme, TBMM'de çoğunluğu olan partiye avantaj sağlıyor. Uzlaşma sağlanmadığı takdirde, ikinci oylamada, AK Parti'nin belirleyeceği aday, salt çoğunlukla Anayasa Mahkemesi'ne seçilebilecek.
Yedek üyelerin asıl üye haline gelmesi de, -cumhurbaşkanı Abdullah Gül olduğu için- AK Parti'nin etkisini arttırıyor. Şu andaki duruma göre, Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinden birini Özal (Haşim Kılıç), birini Demirel (Fulya Kantarcıoğlu), 7'sini Sezer (Ahmet Akyalçın, Mehmet Erten, Serdar Özgüldür, Şevket Apalak, Serruh Kaleli, Zehra Ayla Perktaş, Osman Paksüt), ikisini Gül (Engin Yıldırım, Nuri Necipoğlu) seçmişti. 4 yedek üyenin, 3'ü de, (Recep Kömürcü, Alparslan Altan, Burhan Üstün) Gül tarafından seçilmişti. Yedek üyelerden birini ise (Fettah Oto), Sezer atamıştı. Yedek üyelerin asıl üye haline dönüşmesiyle, Anayasa Mahkemesi'ne Gül'ün seçtiği üye sayısı 5'e çıkıyor. Gene üstünlük 8 üye ile Sezer'de kalıyor. Mevcut üyeler, emekliliklerine kadar görev yapacak. Bundan sonra seçilecek olanların görev süresi ise 12 yılla sınırlı. Anayasa Mahkemesi'nin genç üyeleri, bu suretle büyük bir avantaj kazanıyor.
* * *
Anayasa Mahkemesi üzerinde cumhurbaşkanlarının etkisi devam etmekte. Evvelce, tüm üyeleri cumhurbaşkanı seçerken, bu defa Anayasa Mahkemesi'nin 17 üyesinden 14'ünü cumhurbaşkanı seçecek. Değişiklik gerçekleşmeseydi de, zaman içinde Gül'ün etkisi yeni üyelerle birlikte artacaktı. Ama bu düzenleme, yeni dengelerin kurulmasını hızlandırdı. Eğer kimin seçtiğine göre bir değerlendirme yapacaksak, skoru şöyle verebiliriz: 17 üyenin 8'i Sezer'den, 1'i Demirel'den... 9 üye benzer görüşleri paylaşıyor. Geri kalan 8 üyeden, 1'i Özal'dan, 5'i Gül'den, 2'si TBMM'den... Onlar da yakın görüşteler.)
9'a 8'lik bu yeni dengeye kimsenin itirazı olmamalı.