Tekel işçileriyle ilgili açıklamayı Çalışma Bakanı Ömer Dinçer yaptı. Ondan öğrendiğimize göre, 1 yıl önce, Tekel işçilerine işlerine devam etme fırsatı verilmişti. Özelleştirmeden sonra, çalışmaya devam etseler, % 10 zamla bir yıl iş garantisine sahip olacaklardı. Teklifi kabul etmeyip, devlette çalışmak istemişler. O takdirde, ilk günden itibaren 4-C şartlarında işlerini sürdüreceklerini bilmiyorlar mıydı? İşlerinden ayrılırken, kanuni şartlar yerine getirildi, kıdem ve ihbar tazminatını aldılar. Onlar gibi, özelleştirmeden sonra, 4-C kapsamında istihdam edilen başka işçiler de var.
Öte yandan, Tekel işçileri şikâyetlerinde haklı. Çünkü, eskiden ortalama 2 bin 200 lira alırken, 4-C kapsamında ortalama net maaşları 800 liraya düşecek. Hem maaş iniyor, hem başka bir şehire atanma ihtimali var. Artık devlet nerede iş bulursa.
Her iki tarafın da haklı olduğu bir problem nasıl çözülecek? Son krizle birlikte Türkiye'deki işsizlik oranı % 14'e yükseldi. Bütçe imkânları da mahdut. Ama, Tekel işçileri de ekmek kavgası veriyor ve 800 lira ile geçinmek hakikaten kolay değil; hatta imkânsız. Tarafların, kendilerine göre haklı gerekçelere sarılabilecekleri bir ihtilâfı çözmek çok zor.