S.1) Bayramda Ankara'dan Yozgat'a gideceğim, kurban kesmek zorunda mıyım?
C.1) 90 km'den daha uzaklıktaki bir yere (Yozgat'a) gidecek olursanız. Bayramın 1. günü bayram namazından önce yola çıkar ve son gün güneşin doğuşundan sonra memleketinize (Ankara'ya) dönerseniz bu durumda seferi sayılırsınız ve Kurban kesmek zorunda olmazsınız.
S.2) Bir sığır kaç kişi adına kurban edilebilir?
C.2) Bir sığır bir kişiden yedi kişiye kadar kimseler için kurban edilebilir. Bu sayı tek de çift de olabilir.
S.3) Kurban keserken nelere dikkat edelim?
C.3) Kurban kesen kişiye vekâlet vermeliyiz. Kurban konusunda uzman olan kişi kurban kesmeli. Büyük hayvanda (sığır, deve) ortaklar, kesilen kurbandan hisselerini tartı ile ayırmalılar. Göz kararı ile ayıramazlar. Et, güç yetirildiği kadarıyla fakirlere dağıtılmalıdır.
Kurban ilk üç günde kesilmelidir. Ancak imam Şafii'ye göre Kurban Bayramı'nın dördüncü günü güneş batıncaya kadar kesilebilir. Kurban kesilirken "Bismillahi Allahu Ekber" denmelidir. Hayvana eziyet edilmemeli, birbirlerinin gözü önünde kesilmemelidir.
S.4) Hangi eksiklikler hayvanın kurban edilmesine engel olur?
C.4) İki gözü veya bir gözü kör, dişlerinin çoğu düşmüş, kulakları kesilmiş, boynuzlarından biri veya ikisi kökünden kırılmış, kulağının veya kuyruğunun yarıdan fazlası kesik olan hayvan kurban olmaz.
Şaşı, topal, deli, doğuştan boynuzsuz hayvan ise kurban olur.
S.5) Teşrik Tekbirleri ne zaman başlar?
C.5) Farz namazlardan sonra getirilen teşrik tekbirleri, arefe günü sabah namazından başlar, 4. günü ikindide sona erer. 4. günün ikindisi bu sayıya dahildir. Tümü 23 vakit olur. Kişi cemaatle değil, tek başına da namaz kılsa bu tekbirleri getirmelidir.