Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN GENÇ

iPhone 5 yaşında

Apple’ın fenomene dönüşen telefonu iPhone’un ilk modeli tam 5 yıl önce 29 Haziran 2007 tarihinde satışa sunulmuştu.

iPhone 5 yıl içinde cep telefonu pazarındaki tüm dengeleri değiştirdi.

iPhone ne ilk akıllı telefon ne de ilk dokunmatik ekranlı telefon. iPhone'dan önce piyasada stylus kalemli dokunmatik ekranlı telefonlar, insanların e-mail trafiklerini yönetebildikleri ve internete bağlandıkları akıllı telefonlar vardı. iPhone'u farklı kılan ve fenomene dönüştüren yeni bir teknoloji sunmasından ziyade teknolojiyi yeniden yorumlaması oldu.

Steve Jobs, çoklu dokunmatik (multi-touch) ekranlı telefon için 2005 yılında Project Purple 2 adı verilen projeyi başlattı. Jobs'un hayalini Apple mühendisleri gerçeğe dönüştürünce akıllı telefon dünyasındaki büyük değişimin de önü açılmış oldu.

Steve Jobs iPhone için 2,5 yılını harcadı ve iPhone tanıtımını 9 Ocak 2007'de San Francisco'da Moscone Center'da gerçekleştirdi. Jobs, "Apple, bugün telefonu yeniden icat etmeye başlıyor" sözleri tanıtıma damgasını vuran sözler olmuştu.

Steve Jobs iPhone'u tanıtıyor

Jobs, sunumda iPhone'un yazılım olarak piyasadaki diğer telefonların 5 yıl önünde olduğunu iddia etmişti. Bilgisayar şirketi olan Apple'ın cep telefonu konusunda bu kadar iddialı olması şaşırtıcıydı.

O günden beri iPhone'un yerinde saydığını kabul edecek olsak bile rakiplerinin yazılımsal olarak iPhone'un işletim sistemi iOS'u halen yakalayamadıklarını görüyoruz.

Şimdiye kadar 5 farklı iPhone modeli satışa sunuldu.

The Original iPhone olarak adlandırılan ilk nesil iPhone, 29 Haziran 2007 tarihinde satışa sunuldu. Satış rakamı 6 milyonu aştı.

2. Nesil iPhone olan iPhone 3G , 11 Temmuz 2008 tarihinde 22 ülkede piyasaya çıktı.

Serinin 3. modeli iPhone 3GS, 19 Haziran 2009'da ABD, Kanada ve 7 Avrupa ülkesinde satışa çıktı.

iPhone 4 modelinin piyasaya çıkış tarihi 24 Haziran 2010 oldu.

14 Ekim 2011 tarihinde iPhone ailesinin 5. kuşak temsilcisi iPhone 4S satışa sunuldu.

Satış rakamlarına bakıldığında iPhone modelleri rakiplerini geride bırakmayı başardı. 5 yıl içinde piyasaya sürülen 5 iPhone modelinin toplam satış rakamı 70 milyonu aşmış durumda.

iPhone, kullanıcıları dışında uygulama geliştirenlerin de yüzünü güldürdü. App Store'daki uygulama sayısı yarım milyonu aşarken, popüler olan binlerce iPhone uygulaması geliştiricilerini zengin etti.

iPhone'un teknik özellikleri tartışılabilir, hatta başka telefon markalarını iPhone'u tahtından da indirebilir ancak iPhone'un mobil dünyada bir devrime imza attığı ve geride kalan 5 yıl içinde sektöre yön verdiği bir gerçek.

5. yaşını kutlayan iPhone'un sonbaharda çıkması beklenen yeni modelinin isminin iPhone 5 olması da sürpriz olmayacaktır.

İşte iPhone'nun ilk televizyon reklamı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA