Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN GENÇ

Facebook Çin Seddi'ni aşabilecek mi?

1 milyara yaklaşan üye sayısı ve günlük yüklenen 300 milyon fotoğraf ile tüm dünyayı saran Facebook’un ağlarına katamadığı ülkelerin başında Çin geliyor.

1,3 milyarlık nüfusu ile dünyanın en büyük ülkesi Çin, Facebook rüzgarının esmediği ülkelerin başında geliyor. Çin hükümetinin kara listeye aldığı binlerce web sitesinden birisi de Facebook. Çin'den Facebook'a erişmek isteyenleri bizde olduğu gibi "Bu siteye erişim engellenmiştir" veya benzeri bir mesaj karşılamıyor. Uzunca bir bekleyişin ardından web sayfası zaman aşımı (Time Out) hatası veriyor.

Facebook'un Çin'deki yasağı, kurulduğu 2004 yılından beri devam ediyor. Bu yasağa rağmen Facebook 2008 yılında dil seçenekleri arasına Çince'yi de 3 farklı lehçesi ile ekledi. Facebook, facebook.cn alan adını ise 2007'de tescil ettirmişti.

Çin'den 500 bin üye

Çin'de internet kullanıcı sayısı 500 milyonu aşmış durumda. Erişim yasağına rağmen ülkede Facebook üyesi yaklaşık 500 bin kişi bulunuyor. Çin'in internet nüfusunu düşününce bu rakam devede kulak bile kalmıyor. Çin'e bağlı özel yönetim bölgesi olan Hong Kong'da ise bu yasaklar uygulanmıyor.

ABD'lilerin Çinli klonları

Çin'de Facebook dışında Twitter, Youtube gibi ABD'li popüler sosyal paylaşım siteleri de kara listede yer alıyor. ABD'li devlerin yokluğunu fırsata dönüştüren yerel siteler ise popülaritelerini her geçen gün artırıyorlar. Çin'in Facebook'u olarak adlandırılan ve 155 milyon üyeye sahip Renren sitesinin tasarımında bile Facebook'un mavi tonu hakim. Twitter'ın Çinli kopyası Weibo'nun tasarımında da orijinalinin renkleri hakim. Wiebo, 300 milyonu aşan üye sayısı ile orijinalinin üye sayısını ikiye katlamış durumda. Youtube'un Çinli klonu Youku ise en çok ziyaret edilen siteler arasında yer alıyor.

Çince öğreniyor

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, Çin asıllı Amerikalı nişanlısı Priscilla Chan ile birlikte 2010 yılında Çin'e bir gezi gerçekleştirmişti. Zuckerberg, 1 Ocak 2010'dan itibaren Mandarin Çincesi öğrenmeye başladığını Facebook zaman tünelinde duyurmuştu. Dünya liderleri ile sık sık bir araya gelen Zuckerberg'in Çincesini geliştirdikten sonra Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'un kapısını çalması bekleniyor.

Mark Zuckerberg Mandarin Çincesi öğreniyor

Zuckerberg, Facebook'un hedefini 'dünyayı daha açık ve bağlı bir hale getirmek' olarak belirlemişti. Bu hedefin eksik kalan tek parçası Çin gibi görünüyor. 18 Mayıs 2012 itibariyle borsada işlem görmeye başlayan Facebook, Çin Seddi'ni aşıp dünyanın en kalabalık ülkesini de ağına katabilmek için bakalım nasıl bir taktik izleyecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA