Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN GENÇ

İnternetli 18 yıl

18 yıl içinde örümcek ağı diğer bir tabirle web tüm hayatımızı hızla sardı. Bugün internet erişimi temel ihtiyaçlardan birisi olarak kabul ediliyor.

Nisan 2011 itibariyle Türkiye'de internet 18 yaşını doldurdu. İnternetimiz için artık reşit bir yetişkin diyebiliriz. Bu 18 yıla yakinen tanıklık etme şansını buldum. İnternetin ilk yıllarında elimizde gazetelerden edindiğimiz web sitesi adresleri ile üniversitelerin bilgisayar laboratuarlarında kısıtlı sayıdaki bilgisayarlardan internete erişmek için sıra beklerdik. Evden çevirmeli ağ ile internete bağlanırken modemin çıkardığı sesler, internete bağlıyken ev telefonun meşgul olmasından ya da kabarık gelen telefon faturalarından dolayı aile bireyleri arasında yaşanılan tartışmalar artık geride kaldı. 18 yıl içinde internetin hızı kaplumbağadan çita seviyesine yükseldi. 18 yıl içinde örümcek ağı diğer bir tabirle web tüm hayatımızı hızla sardı. Bugün internet erişimi temel ihtiyaçlardan birisi olarak kabul ediliyor.

Devrim aracı internet

90'lı yıllarda haber bültenlerinde internet konulu haberleri pür dikkat izlerdik. O yıllarda İnternet hakkında herkesin bir öngörüsü vardı ancak değişim hızının bu kadar hızlı olacağını çoğu kişi tahmin etmiyordu. MIRC ve ICQ üzerinde oluşan toplulukların ve selam ile başlayan sohbetlerin sosyal medyanın temellerini attığını ve diktatörleri tahtından indiren devrimlere dönüşeceğini fütüristler bile tahmin etmemişti.

İnternetin fenomenleri

Deniz feneri şeklindeki logosuyla internet okyanusunda bize yön gösteren ilk internet tarayıcısı Netscape artık yok. Her geçen gün büyüyen internet tarayıcı pazarında Netscape'nin yerini IE, Firefox, Chrome ve Safari gibi markalar almış durumda.

Google öncesi hayatımızı kolaylaştıran arama motoru Altavista da tarihteki yerini aldı. Bir dönem arama motor pazar lideri olan Yahoo ise geçtiğimiz aylarda Microsoft Bing ile anlaşarak pazardan çekildi. 90'lı yıllardaki favori yerli arama motorumuz Netbul ise geçtiğimiz yıllarda kapandı.

1999 yılında kurulan ve bizleri P2P dosya paylaşımı ile tanıştıran Napster hakkında açılan telif davaları sonrası kapandı ama P2P sitelerin öncüsü olarak hafızalarımızda yerini aldı.

"I kiss you all" sloganı ile interneti kasıp kavuran İnternet Mahir'de internetin Türk fenomeni olarak tarihteki yerini aldı.

İtiraf.com ile içimizde biriktirdiğimiz ne varsa itiraf ettik ve rahatladık. itiraf.com eskisi kadar popüler olmasa da yayın hayatına devam ediyor.

15 şubat 1999 tarihinde pena entrysi ile hayatımıza giren ve yıllarca gündem belirleyen Ekşi Sözlük halen ilgi görse de artık duraklama dönemini yaşıyor. Sözlük severlerin yeni gözdesi ise twitter , Thumblr gibi mikro blog siteleri oldu.

İnternet ve aşk

İnternetin her alanda olduğu gibi duygularımız üzerinde de etkisi oldu. MIRC sohbet odalarında başlayan ve ICQ ile bir adım öteye geçen internet arkadaşlıkları bir dönem en çok tartışılan sosyal konular arasındaydı. İnternette tanışıp evlenenlerin haberleri gündemin üst sıralarında yer alırken bu haberler artık eskisi kadar ilgi görmüyor. Toplumun bu evliliklere bakışı da artık eskisi kadar olumsuz değil. Arkadaşlık ve sosyal paylaşım sitelerine olan ilgi her geçen gün artmaya devam ediyor. Arkadaşlarımızın mutlu haberlerini ilk olarak sosyal ağlardan alıyoruz, tebrik mesajımızı da yine sosyal ağlar üzerinden iletiyoruz. Düğün davetiyeleri de artık dijital kanallar üzerinden gönderiliyor. Bir dönem sanal yaşam olarak adlandırılan internetteki aktivitelerimiz artık gerçek hayatımız ile büyük oranda iç içe geçti.

Göçmen kuşlar

İnternet kullanıcılarının eğilimleri 18 yıl içinde değişiklikler gösterdi ve değişim devam ediyor. Her dönem farklı popüler markaları oldu internetin. İnternet kullanıcıları göçmen kuşlara benziyor. Her mevsim farklı bir bölgeye göç eden kuşlar misali internet kullanıcıları da sürekli farklı sitelere ilgi gösteriyorlar. Ülkemizde bir dönem Yonja ve benzeri siteler gençler arasında yoğun ilgi görürken, dünyada Myspace büyük bir popülariteye ulaşmıştı. Bu siteler artık eskisi kadar ilgi görmezken bu sitelerin müdavimleri çoktan başka sitelere üye oldular. Facebook son dönemin en popüler sosyal ağı konumunda ancak onun da popülerliğinin ne kadar süreceğini kimse tahmin edemiyor. Herkese ulaşmanın teknik olarak mümkün olduğu bir ortamda doğru zamanda üretilen doğru projeler hızlı bir şekilde yayılıp, yeniliğe açık internet kullanıcılarının gözdesi olabiliyor. Göçmen kuşları aynı ağaçta uzun süre tutmanın mümkün olmadığı gibi internet kullanıcılarını da uzun süre aynı sitede tutmak pek mümkün görünmüyor.

Bilgi toplumu

Tarihin önemli buluşları olan yazının bulunması, matbaanın icadı ve telefonun icadının arasına interneti de ekleyebiliriz. Hatta son yüzyılın en önemli buluşunun internet olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Henüz dünya nüfusunun %29'unun internet erişimi var. 10 yılda dünyadaki internet kullanıcı sayısı %400 gibi ciddi bir artış gösterdi ve bu hızlı artış devam ediyor. Bilgiye ulaşmanın ve iletişim kurmanın internet ile kolaylaştığı bir dünyanın daha yaşanılır olacağından şüphem yok.

Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişte bir milat niteliğindeki internetin hızlı gelişimi bir süre daha bizleri şaşırtmaya devam edecek gibi görünüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA