Büyük ihtimal önümüzdeki ay 2013 ÖSYS kılavuzu yayımlanacak. Ne yazık ki hâlâ bazı kurallar net değil. Konferansa gittiğim lise son sınıflarda, üniversiteye girişle ilgili belirsizlikler gördüm. Akıllarını karıştıran başlıkları YÖK yetkilileriyle paylaşmak istiyorum.
2013 ÖSYS'de, lise diploma puanı dikkate alınacak. 100 üzerinden alınan diploma puanı, 5'le çarpılıp OBP'ye dönüştürülecek. Böylece, 50 olan en düşük diploma puanı için 250, 100 olan diploma puanı için de OBP 500 olacak. Daha sonra 250- 500 aralığındaki bu puanlar 0.12 katsayısıyla çarpılacak. Sonuçta OBP'nin en düşük katkısı 30, en yüksek katkısı 60 olacak.
Bence bu uygulama, nitelikli okullara ceza gibi. SBS'de öğrenciler fen ya da Anadolu lisesini, üniversiteye girişte başarısı yüksek diye seçti. Bizde notlar objektif ve standart değil. Bu seçkin okulların öğrencileri tedirgin.
Bence, 2013'te uygulanacak bu OBP'den vazgeçilmeli. Yeni sistem bu yıl 9'uncu sınıflara uygulansaydı, kimse mağdur olmazdı. Eğer, okul birincilerinin diploma notu 100'e tamamlanmazsa, okullar arasında büyük problem yaşanır.
Meslek liselerine gelince, bunların ek puanı sürecek mi; net değil. Tamam, katsayı eşitliği doğru. Ancak meslek liseliler, ÖSYS müfredatına dâhil dersleri görmediği için, katsayı eşitlense dahi başarı zor.
Bu yılki kılavuzda yenilenen puan oluşumları yer almalı. YÖK geçen yıl kural değişikliği yaptı. Ancak bunu kamuoyuyla paylaşmadı. Üniversite adaylarının aklı, puan yanlışı var diye karıştırıldı. Önceden LYS testlerinin ikisinden 0.5 net çıkaranın puanı hesaplanıyordu. Geçen yılki gibi, bu yıl da önce ilgili puanın oluşumunda gerekli iki sınava girilip girilmediğine bakılacak. Daha sonra iki testten 0.5 zorunluluğu istenecek. Tek sınava girildiyse, o puan hesaplanmayacak. Önceki sisteme göre LYS'de 180 barajını aşan aday sayısını dengelemek için, bu yeni sistemde baraj puanları aşağıya çekilmeli.
YÖK üniversitelerin kontenjanlarının bu yıl da boş kalmaması için çalışıyor. Öğrenci azlığı vakıf ve devlet üniversitelerini olumsuz etkileyecek. Bence, bu üniversitelerin kontenjanlarını doldurabilmek için, LYS'de 180 barajını 165'e, YGS'de 140 barajını 125'e düşürmekte yarar var.
YÖK'ün değerli yöneticilerinin doğru karar alacağına inanıyorum.