Gazetede yayınlanan fotoğrafları 'anlatan' küçük metinlere aramızda 'resimaltı' diyoruz. Bunları geleneksel olarak önemsiyoruz, çünkü her fotoğraf olmasa da çoğunluğu bir ek 'alt bilgi' gerektiriyor. Akıllı sayfa editörleri habere sığmayan ama önem taşıyan ek bilgileri bu fotoğraf metinlerine ekleyerek içeriği zenginleştirmeyi de biliyorlar. 'Resimaltı' malzemelere ilişkin okur şikâyetleri pek yaygın değil, ama buraya ulaşanlar mutlaka ciddiye alınması gereken bir sebepten ötürü geliyor.
10 Nisan tarihli gazetenin Gündem sayfasında soru işareti yaratan iki fotoğraf var.
Birine gelen soru işareti öbüründen daha kalın.
Fotoğraflardan biri, İmralı'ya Bir Şartlı, Bir Şartsız Destek başlığını taşıyan haberin içinde. Aslında, 'Çözüm Süreci'ni izleyenlerin aşina olduğu iki sima var o fotoğrafta: BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve Milletvekili Sırrı Süreyya Önder.
Okurumuzun itirazı ek yazıda bu kimliklerin de yazılmamış olmasıyla ilgili. Bakınca şu anlaşılıyor: Fotoğrafın yanında haberin spotu, aslında haberin özünü oluşturan BDP açıklamasına değil, 'Kandil'in Ankara'ya ve Öcalan'a cevabi mesajına atıfta bulunuyor. O isimlerin orada hiç yer almaması, itiraza yol açan.
Daha önemli bir şikâyet, o haberin hemen altında yer alan, Iğdır'daki trafik kazası konulu bir diğer habere ilişkin. Kazada Yaralanan 2 Asker Daha Şehit Oldu başlıklı habere göre, bir askeri aracın kamyonla çarpışması sonucunda 2'si asker 7 asker yaralanmış, biri de hayatını kaybetmişti.
Haberde ağır yaralıyken kurtarılamayan iki askerin fotoğrafı var.
Ama bunlardan daha büyük bir fotoğraf da var. Orada, biri oturur, diğeri kapı ağzında duran bir çift görülüyor. 'Resimaltı' yok. Dolayısıyla bu çift kimdir, anlaşılmıyor.
Okurumuz, 'haberde şehit Ahmet Kaçmaz'ın hem baba ocağından, ebeveyninin adından sanından, ağabeyinin de adından bahsedilmiş. Bu çift kimdir? Ben açıkçası merak ettim, cevabını alamadım' diyor.
Bu şikayetler, SABAH'ta sık olmasa da arada sırada rastaladığımız resim altı eksikliklerinin ciddiye alınması gerektiğini gösteriyor.