Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Yalova'nın şen kızını kandıralım alalım...

Yapım şirketi STR, hayırlı bir işe imza atarak Atatürk'ün yurt gezileri sırasında trende dinlediği taş plaklardan oluşturduğu bir seçmeyi piyasaya çıkardı.
"Atatürk'le Bir Tren Yolculuğu: 'Yaver, Şu Sevdiğim Şarkıyı Çal'... " adlı albümün prodüktörü Osmantan Erkır . Danışmanı ve hazırlayan, tangolar başta olmak üzere erken cumhuriyet dönemi müziği uzmanı Cemal Ünlü . Ankara'daki Demiryolu Müzesi'nde saklanan taş plakları, günümüz teknolojisine aktaran ise Ercan Akbay.
Albümde 21 parça yer alıyor. Birkaç örnek: Safiye Ayla'dan ' Yine de kaynadı coştu dağların taşı', Seyyan Hanım'dan ' Yıllar... Çok uzakta bir ilkbahar gecesinde sevgiyi buldum onun sesinde', Müzeyyen Senar'dan 'Sahilde saba rüzgârı ağlarken uyan sen'...
'Ağır-oturaklı' eserlerin yanı sıra, ' işveli' parçalar da yer alıyor CD'de. Mesela Deniz Kızı Eftalya ile Yesari Asım'ın okuduğu " Yalova'nın şen kızını kandıralım alalım "ın sözleri şöyle başlıyor: " Yalova'nın şen kızını kandıralım alalım/ Ela gözlü dilber yari sevdalara saralım/ Naz ederse o ceylan yatağından çalalım/ Edası hoş işvesi hoş kendisi hoş/ Kokladım oldum sarhoş... "
Vaziyete bakar mısınız?
Resmen 'kız kaçırma' parçası!

***
Albümü
incelerken bir nokta dikkatimi çekti: Dört parçanın icracısı ' Riyaset-i Cumhur Fasıl Heyeti'. Bugünkü dille: ' Cumhurbaşkanlığı Fasıl Topluluğu'. Albümle birlikte verilen kapsamlı kitapçıkta, bu topluluğun fotoğrafları da var.
Bu niye dikkatimi çekti? Şöyle:
Osmanlı döneminde sanatını Dolmabahçe Sarayı'nda icra eden fasıl heyeti ( Muzikay-ı Hümayun ) Nisan 1924'te adı değiştirilerek Ankara'ya naklediliyor. Bu topluluk iki bölümden oluşuyor: Marşlar, Batı müziği filan çalan 'orkestra' ve 'incesaz heyeti'.
Bu esaslı grupta, plak şirketi Orfeon Record'ın " Doğunun Caruso'su " diye sunduğu Hafız Yaşar ( Okuyan ) da yer almaktaydı.
Sonraları 'Batılılaşacağız', 'modernleşeceğiz' diye bu incesaz heyeti dağıtıldı.
Gelelim günümüze: Ankara'nın ' Atatürkçü' geçinen zevatı, onun sevdiği parçaları bugün Çankaya'da dinler mi? Dinlemez! Dinlemeye kalkışsa dahi bu iş layıkıyla yapılabilir mi? Yapılamaz! Çünkü ' Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası', Atatürk'ün sevdiği birçok parçayı çalamaz. Adı üstünde; 'incesaz takımı' değil, senfoni orkestrası. (Elbette geleneksel müziğimizi icra edecek birçok topluluk var ama hiçbirinin adında, 'Cumhurbaşkanlığı' titri yer almıyor.) Sadece kendi kültürünü değil, büyük önderinin hatırasını dahi tarumar eden kaç devlet var acaba?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA