29 yaşındaki Serkan Güneş, madende sağlıkçı olarak çalışıyordu, evlilik hazırlıkları yapıyordu. Yangın çıktığında hemen maden ocağına girdi. Serkan'ın yanında üç maske vardı; üç arkadaşını birden kurtardı. Zorla dışarı çıktı, bir masanın üzerine yığılıp kaldı ve orada hayatını kaybetti. Serkan annesiyle yaşıyordu, babasının mezarının yanına gömüldü...
Türkiye Taş Kömürü Kurumu Tahlisiye Ekibi, Soma'da 16 kişilik ekiple beş gün boyunca birçok madencinin hayatını kurtardı...
Gökalp Büyükyıldız, Soma'da facianın yaşandığı madenin yakınında bulunan İmbat Madencilik'te genel koordinatör görevini üstleniyordu, Soma'ya da koordinatör olarak atandı. Madendeki yangının etkisiyle içerideki havalandırmayı tersine döndürerek doğru hava sirkülasyonunu sağladı ve birçok madencinin sağ kurtulmasını sağladı.
GEMİYİ TERK ETMEDİ
Soma'dan kaza haberi gelir gelmez; Asya Arama Kurtarma Takımı, İzmir'den yola çıktı. Dörder kişilik iki ayrı timle aralıksız çalıştılar, sağ buldukları madencilere kendi gaz maskelerini verip dönüşümlü kullanarak canlı tahliye etmeyi başardılar.
38 yaşındaki Mehmet Efe, Soma'da emniyet başmühendisi olarak görev yapıyordu.
Kazanın hemen ardından tüpünü takarak madene indi. Birkaç saat içinde onlarca can kurtardı, çıktı. Bir daha indi yine arkadaşlarını kurtardı. Üçüncü kez girince bir daha çıkamadı. 47 yıl önce maden kazasında ölen dedesi gibi hayata veda etti. Gemiyi terk etmeyen kaptan misali madenden en son Efe'yi çıkardılar. Efe'den geriye gözü yaşlı bir eş ve yetim kızı kaldı...
Soma'dan daha birçok kahramanlık öyküsü çıkar ama sonra hepsi unutulur! Elbette bu kahramanlar karşılık beklemeden insanlık görevlerini yaptılar ama bizim toplum olarak onlara borcumuz var.
UNUTMAMALI
Başta ABD olmak üzere Batı ülkelerinde kahramanlar unutulmuyor; madalyalara, unvanlara boğuluyorlar. Kuru kuruya da anılmıyorlar! 11 Eylül saldırısında yardıma koşup hayatlarını kaybeden New York'lu itfaiyeciler için müthiş etkileyici anma törenleri düzenlenmişti mesela.
Bizdeki eksiklerden biri de kahramanların onurlandırılmaması. Askeriye kendi içinde bu onurlandırma işini yapıyor, madalya veriyor, maaş bağlıyor vs. ama sivil hayatta, görev insanlarının kahramanlıkları ihmal ediliyor.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası alanların listesine girin bakın; ya Cavit Çağlar, Kadir Has, Halis Toprak, Rahmi Koç gibi işadamlarını ya da Hamza Yerlikaya, Süreyya Ayhan, Sertab Erener gibi sanatçı, sporcu isimlerini görürsünüz. Elbette bu isimlerin çoğunun üstün hizmetleri olmuştur. Ama asıl ilham verici olan, normal vatandaşın kahramanlıkları.
Bizde de normal vatandaşların, görev insanlarının kahramanlıkları unutulmamalı, bu insanlar madalya ile onurlandırılmalı. Asıl ilham verici olan onların kahramanlıkları!