Doğru beslenirseniz; yaşlanmanızı ve hastalıklara yakalanma riskini ciddi oranda yavaşlatabilirsiniz. Sorun ne mi? Herkes doğru besleyen bu 'süper' yiyecekleri tüketemiyor! Sert kabuklu yemişlere alerjiniz olabilir, şarap içmiyor ya da içinde balık olan hiçbir şeyi ağzınıza koymuyor olabilirsiniz. Ama bunlar, hiçbir zaman sağlıklı beslenemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. İşte, yemediğiniz besinlerin yerine koyabilecekleriniz...
* ŞARAP YERİNE ŞURUP
Abartmadan içeceğiniz şarap veya bira, kalp hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 25 azaltır. Peki, alkol kullanmıyorsanız yerine ne tüketebilirsiniz? Kırmızı şaraptaki kalbi koruyan bileşenleri; yaban mersini, kara üzüm şurubu (yüzde 100 kara üzümden yapılmış), elma, soğan, greyfurt, siyah çay, hatta yer fıstığından bile alabilirsiniz. Bu besinlerdeki bileşenler; riskli kan pıhtılaşmalarını önler, serbest radikallerin verdiği zararları, C ve E vitamininden daha iyi engeller. Ritim bozukluklarını önler ve damar duvarlarına zarar veren iltihaplanmaların önüne geçer. Yemeklere balık, bitter çikolata, sarımsak ve sert kabuklu yemişlerden eklerseniz; kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini yüzde 75 azaltırsınız.
* BALIK YERİNE CEVİZ
Haftada üç kez ızgara balık tüketmek, vücudunuza 'atardamarlarınızın içinde çalışan', bağışıklık sisteminizi geliştiren ve beyninizi yenileyen Omega-3 asidinin girmesini sağlar. Trigliserit ve kan basıncını düşürür, kalpteki ritim bozukluklarını düzeltir. İşlenmemiş somon ve yayın balığı Omega- 3'ler açısından zengin balıklardır. Peki balık yerine ne tüketebiliriz? İşe ceviz 30 gramı 2.5 gram Omega-3 içerir), zenginleştirilmiş yumurta ve portakal suyu gibi kalbe yararlı ve DHA açısından zengin besinler yiyerek başlayabilirsiniz. Ama bunlar yeterli olmayacağı için balık yağı tabletleri kullanabilirsiniz.
* ÇEREZ YERİNE ZEYTİN
Sert kabuklu yemişler küçük ama güçlü yiyeceklerdir. Liflidirler, protein ve iyi yağ karışımı içerdikleri için (özellikle de ceviz) diyabet riskini azaltır, kan basıncını düşürür ve kronik iltihaplanmaların önüne geçerler. Günde 30 gram sert kabuklu yemiş yemek, kalp hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 40 oranında azaltır. Peki, çerez yerine ne tüketebiliriz? Eğer bu yemişlere alerjiniz varsa içerdikleri yağları; avokado, kanola yağı, zeytinyağı, zeytin, hatta bitter çikolatadan alabilirsiniz. Ama eğer bu yemişlerin içerdikleri kalorilere de alerjiniz varsa, onlara ikinci bir şans tanıyın ve her gün küçük bir avuç kuru yemiş tüketin. İnsanı tok tutan 15 gram kabuklu çerez sadece 100 kalori içerir!