Son iki haftadır çocuklarla yaptığım görüşmelerde sık tekrarlanan bir cümle var: Yarıyıl tatili yaklaştı.
Gerçi ailelerin çoğu da benzer cümleler kuruyor.
Bugün yarıyıl tatili sonunda başladı. Tatilin bu kadar özlenmesinin nedeni çocukların çok yorulmuş olması mı yoksa tatil için yapılan programlar mı? Karar vermek zor olabilir.
Ama bu iki haftalık tatilin nasıl değerlendirilmesi gerektiğinin konuşulması gerekir.
Bazı çocuklar şanslı. Çoğunun bir bazılarının iki haftalık programları şimdiden yapılmış.
Ailelerle kayak tatili, okulla gezi, en azından başka şehirdeki büyükleri ziyaret düzenlenmiş. Bazı çocuklar "Evde dinleneceğim," diyorlar.
Hemen hepsi tüm bilgisayar oynayacağını ileri sürüyor. Lisenin son sınıflarında olan gençler dershane nedeni ile tatilleri olmadığından yakınıyor. Çocuklarla tatil programlayan aileler mutlu, ama çalışan ve okul olmadığı zaman çocukları ne yapacaklarını bilemeyenler sıkıntıda.
Bazı aileler, özellikle birden fazla çocuğu olanlar ise onları 15 gün nasıl oyalayacaklarını düşünüyor.
TATİLİ NASIL GEÇİRMELİ?
Tatil hiç kimse için sadece dinlenme ya da eğlenme zamanı değildir. Aslında tatil her gün düzenli yapılan, yapılmak zorunda olan işlerin, yaşamın akışının dışında bir zamanı tanımlar.
Bu nedenle tatile çok anlam yüklememek gerekir. Mutlaka bir tatil yerine gitmek, gezmek gerekmez. Aslında yarıyıl, tatilin yanı sıra bir karne ile tamamlandı.
Karnenin amacı, çocukların ve ailelerin okula ilişkin sürecin nasıl gittiğini görmeleri ve bir sonraki dönem için uygun tedbirleri almaları amacını taşır. Bu nedenle tatil başında yapılması gereken ilk şey kızmadan, bağırmadan ama gerçekçi olarak sorun yaşanan dersleri ve sorunun nedenlerini saptamak, konuşmak olmalıdır.
Saptanan duruma göre bir plan hazırlamak uygun olur. Ders çalışma sistemini değiştirme, destek alınması gereken konuları belirlemek ve harekete geçmek, yıl sonu gelecek karne için olumlu olur.
Tatil olduğunda yatma ve kalkma saatlerinin çok değişmesi, bilgisayarda oynama sürelerinin uygun sürenin çok üstüne çıkması sağlıklı olmayacaktır. Özellikle okula yeni başlayan çocukların tamamen ders ve yaşam düzeni dışına çıkması tatil dönüşü uyumu zorlaştırır. Günde yarım saatlik sürelere bölünmüş şekilde yapılacak bir saatlik tekrarlar, çocuğu bunaltmadan süreci devam ettirir. Okul zamanına göre daha çok dinlenme ve eğlenme zamanı olması gerekir. Ama en önemlisi koşuşturma olmadan, çocuğun yapması gerekenleri takip etme gereksinimi duyulmayan süreçlerde çocukla zevkli zaman paylaşmaktır.
İLİŞKİYİ PEKİŞTİRME FIRSATI
Amaç sadece tatilde olan çocuğu eğlendirmek olmamalı.
Vizyona giren sinemaları, alışveriş merkezlerini onlarla dolaşmak yetmeyecektir. Onunla zevkle paylaşacağınız aktiviteler, sohbetler sizin onu anlamasını sağlamak kadar, çocuğunuzun da sizi tanımasını sağlar. Böylece hangi yaşta olursa olsun, çocuğunuzla kurmanız gereken sağlıklı ilişkinin pekişmesini sağlayabilirsiniz.
Birlikte kitapçı gezmek, yine birlikte okuyacağınız ve paylaşacağınız bir kitap seçmek iki taraf için de mutluluk verici, özel bir paylaşım olacaktır.