Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Demirtaş, Prodi

Ekrem Demirtaş, yine övgüye değer, güzel bir iş yaptı. Bu kez İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı kimliğiyle, İtalya'nın önemli siyaset ve devlet adamlarından, 2 dönem İtalya başbakanlığı yapmış, evrensel siyasi arenada, saygın isme sahip Romano Prodi'yi, üniversitenin açılış törenine davet etti. Prodi, akademik yılın ilk dersini verirken, kendisine de İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından "Onursal Doktor" unvanı takdim edildi.
Romano Prodi, İtalya'da 1996 yılındaki ilk başbakanlığı döneminde parladı. Merkez solun değerli ve etkin isimlerinden biri oldu. Prodi'nin adı, İtalyan medyasında 2013 yılı Mayıs ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri için merkez solun önemli adayı olarak geçiyor.

DEMİRTAŞ'IN ÖNERİSİ

Aynı Prodi, İzmir'in EXPO 2015 aday adaylığı sırasında, Milano ile yarışırken, İtalya başbakanı olarak görev yapıyordu. Prodi'nin, Milano'nun EXPO yarışını az farkla İzmir'in önünde bitirmesinde, çok önemli payı oldu.
Prodi, Milano'nun EXPO 2015'i kazanma başarısını, eşit şekilde Milano'nun o dönemki kadın Belediye Başkanı Moratti ile paylaşmıştı. Biri merkez sağda, etkin bir belediye başkanı, diğeri ülkenin başında merkez soldaki isim. Geçen yıl bu aylarda Moratti ile Milano'da bir EXPO röportajı gerçekleştirmiştim. Moratti bu gerçeği, "Biz Milano'nun ve İtalya'nın çıkarı için EXPO konusunda uyumlu siyasi koalisyon yaptık, dayanışma örneği gösterdik" diye ifade etmişti. Aynı gerçeği, dün bir grup meslektaşımızla birlikte sohbet ettiğimiz Romano Prodi de vurguladı. Sohbetimizde Ekrem Demirtaş'ın, çok akıllı bir önerisi de gündeme geldi. Milano'nun 2015 sürecinde, ABD'li siyaset adamı, küresel ısınma konusundaki çabasıyla Nobel Ödülü kazananlar arasına adını yazdıran Al Gore, bir sunum yapmıştı. Demirtaş, Romano Prodi'ye, Kasım 2013'de karar verilecek EXPO 2020 adaylığı için, oylama öncesinde Türkiye'nin sunumuna katılarak, konuşma yapmasını önermiş.
Güzel, parlak, yerinde bir öneri. Türkiye'yi çok sevdiğini, İzmir'e çok özel bir sempati duyduğunu belirten Prodi, bu öneriye sıcak baktığını dile getirdi. İzmir için sevindirici. Dilerim EXPO sürecini yönetenler, bu gelişmeyi dikkate alırlar. Yine Milano'nun 2015'i kazanmasında başbakan olarak çok etkin rol oynayan Prodi, Türkiye'nin dikkat etmesi gerekenleri de sıraladı.

PRODİ TÜYOLARI

Prodi'ye göre, İzmir'in EXPO 2020'yi kazanması için birinci öncelik, Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül'ün çabasında yoğunlaşacak. Prodi, Milano deneyiminin, en küçük ülkeye bile önem vermekte odaklandığını söylüyor. Başbakan'ın, Cumhurbaşkanı'nın bir telefonunun bile, ülkeleri psikolojik olarak olumlu potaya soktuğunu belirtiyor. Yine Prodi'ye göre, Ankara ile İzmir'in bir takım oyunu oynaması, tüm kentin birlikte hareket etmesi çok önem taşıyor. Seçimde oy kullanacak 150'nin üzerindeki ülkenin temsilcilerine ve yönetenlerine, mutlaka tek tek ulaşmak gerekiyor. Bu bakışın önemini vurgulamak için "Pasifik Okyanusu'ndaki üç küçük adanın oyunu almak, inanın Al Gore'un katılımından daha önemli" diyor Prodi gülümseyerek... Ayrıca Prodi'ye göre, 'Çok acele etmek de önem taşıyor.' Çünkü, Brezilya, Rusya gibi ülkelerden, çok zorlu rakip kentlerin yarıştığı EXPO 2020 sürecinde, siz eğer ulaşılması gereken yerlere, bu ülkelerden sonra giderseniz, verilecek oyu olumlu etkilemekte, şansınız çok azalıyor. Konu konuşulmuş, ülkelere destek projeleri sunulmuş, karşılıklı sözler verilmiş oluyor. Geri dönüş imkansızlaşıyor. Moratti de buna değinmişti. Eski İtalyan Başbakanı Prodi, bütün bu uyarılarının yanı sıra, İzmir'i EXPO yarışında çok şanslı gördüğünü vurguluyor ve "EXPO kazanılırsa, İzmir için bir 'dünya kenti' belgesi alınmış olur" diyor.

CİDDİ ADIM

Bize göre de öyle; İzmir'in EXPO 2020'yi kazanması ve bu süreçte EXPO düzenleyecek evrensel standartlara ulaşması; kenti küresel zincire bağlayarak, dünya kentliği için ciddi adım olacaktır. Prodi'nin Demirtaş'ın önerisi üzerine, İzmir'in adaylığına destek sözü vermesi, sunumda görev almaya sıcak bakması, iyi fırsat. Umarım konunun takipçisi olunur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA