Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile TARSİM Sakarya Bölge Müdürlüğü'nün işbirliği ile Zonguldak Merkez ve tüm ilçelerde Tarım Sigortaları hakkında toplantı düzenlendi. Devrek Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıya, Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Cemalettin Çataklı, TARSİM Sakarya Bölge Müdürü Erhan Karakuş ve konu uzmanları, teknik personeller, Ziraat Odası temsilcileri, Sivil toplum kuruluş temsilcileri ile tarım ve hayvancıkla uğraşan çiftçiler katıldı.
Toplantıda devlet destekli tarım sigortalarının 2023 yılı uygulamaları ile ilgili bilgilendirme yapan TARSİM Sakarla Bölge Müdürü Erhan Karakuş, üreticilerimizin ürünlerini sigorta yaptırarak tabi afetlerin meydana getireceği zararları devlet desteği ile karşıladıklarını vurguladığı konuşmasında, ''Bahsi geçen doğal afetler için yapılacak sözleşmelerde çiftçimizin ödemesi gereken primin % 50'i devletimiz tarafından karşılanmakta olup, yaşanan afet sonrası meydana gelen zararın büyüklüğüne göre %90'a varan oranlarda zarar TARSİM tarafından karşılanabilmektedir.2022 yılında her sene hayata geçirilen uygulamalara ek kapsam genişletme çalışmaları yapılmış ve buna göre; Bitkisel Ürün Sigortası dolu riski tarife fiyatında, toplam 134 üründe %5 ila % 15 arası indirim yapılmıştır. Buğday ürünü tarife fiyatında ise %6 indirime gidilirken ,bitkisel ürün ve köy bazlı kuraklık verim sigortasında uygulanan çift poliçe indirimi %5'ten %10'a yükseltilmiştir. TARSİM sizlerle büyüdükçe kapsama aldığı riskleri genişlemeye devam edecektir" dedi.
Konu ile ilgili açıklama yapan Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Cemalettin Çataklı ''Tarım riskli bir sektör olup, ''üzeri açık fabrika'' tabir edilen bu sektörde, maalesef tarım alanlarına bir çadır germek veya bir çatı altında üretim yapmak mümkün olmadığına göre, iklimsel olumsuzluklar bakımından gerçekten de en risk altında olan tarım sektörümüzdür. Özellikle son yıllarda küresel iklim değişikliği tarımı olumsuz yönde etkilemekte olup,2005 yılında çıkarılan Tarım Sigortaları Kanunu'nda her geçen yıl çiftçilerimizin lehine olacak düzenlemeler yapılmaktadır. En önemlisi de sigorta primlerinin en az %50'sinin devletimiz tarafından ödenmesidir. Çiftçilerimizin mağduriyet yaşamaması için Tarım Sigortalarını yaptırmaları lehlerine olacaktır" diye konuştu.