Yemekte et olduğu zamanlar çok daha fazla tercih edilen bu salata ülkemizde yediden yetmişe herkesin sevdiği bir lezzettir. Malzemeleri oldukça kolay temin edilebilir. Farklı şekillerde yapılma imkanı olan piyaz sulu yemekler dışında her yemek ile yenilebilir. Peki piyaz içerisinde neler bulunur? Piyaz neyli yapılır? İşte piyaz tarifi...
PİYAZ TARİFİ
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 1 baş kırmızı soğan
- 4 sap taze soğan
- 2 adet haşlanmış yumurta
- Kırmızı pul biber
- Tuz
- Zeytinyağı
- Limon suyu
- Maydanoz
Bu malzemelerin birleşimi sonucunda ortaya harika bir lezzet çıkar. Ancak bu malzemelerin de nasıl birleştirildiği önemlidir. Eğer düzgün bir sıralamayla ve özenle malzemeler birleşmezse piyazın tadı güzel olmaz. Piyaz yapımının detayları ise şu şekildedir:
- İlk olarak kuru fasulyeyi haşlayın ve süzün.
- Soğanı salataya uygun bir şekilde doğrayın.
- Taze soğan ve maydanozu da salataya yakışacak boyutta doğrayın.
- Daha sonra doğradığınız soğan, yeşil soğan ve maydanozu haşlanmış fasulye ile karıştırın.
- Yağ, limon suyu ve kırmızı biberi üzerine ekleyin.
- Ardından haşlanmış yumurtaları dilediğiniz şekilde doğrayarak salatanın içine ya da üzerine ekleyin.
- Ve piyaz hazır.
Evde Nefis ve Kolay Kedi Dili Pasta Tarifi - Yapılışı: En lezzetli kedi dili tatlısı nasıl yapılır?
Genelde tüketilen piyaz çeşidi ise budur. Ancak bu çeşitten farklı piyaz tarifleri de bulunmaktadır. Bu tariflerden bazıları ise şöyledir
Fasulye Piyazı
- 1,5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
- 1 adet domates
- 2 adet yeşil biber
- 1 adet kuru soğan
- 10 dal maydanoz
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
- Yarım limonun suyu
- Tuz
- Yarım tatlı kaşığı sumak
- Zeytin
- 1 adet haşlanmış yumurta
Bu malzemelerle birlikte yapılan piyaz salatası fasulye piyazı diye isimlendirilir. Fasulye piyazı ise şu sıralamayla yapılır:
- Soğan ve yeşil biberleri halka şeklinde doğrayın.
- Domatesleri küp küp doğrayın
- Maydanozları ince olacak şekilde kıyın.
- Geniş bir kase çıkarın ve tüm doğradığınız malzemeler ile kuru fasulyeyi birbirine katın.
- Kasenin üzerine sıvıyağ, limon suyu, tuz ve sumağı da katın. İyi bir şekilde karıştırın.
- Üzerine ise zeytinler ve haşlanmış yumurtaları doğrayarak süsleme yapın.
Tahinli Piyaz
Bir diğer piyaz çeşidi de tahinli piyazdır. Tahinli piyaz aslında Antalya usulü piyaz adıyla anılır. Ülkemizin Antalya iline ait bir lezzet olan bu piyaz çoğu insanın damak tadına uyum sağlamaktadır. Antalya'ya giden her insan bu lezzeti orada tatmadan dönmez. Ancak Antalya'ya gitmemiş kişiler için bunu evde yapmak da mümkündür.
Patates salatası tarifi: Sofralara renk katacak patates salatası nasıl yapılır?
Evde kolay ve hızlı kısır tarifi! En güzel nefis kısır tarifi nasıl yapılır?
Antalya'da en güzeli yapıldığı söylenen Antalya piyazı bu tarif sayesinde evde de çok güzel bir şekilde yapılabilir. Antalya piyazı yani tahinli piyaz yapmak için belli başlı malzemeler vardır. O malzemeler ise şunlardır:
Sos malzemeleri:
- 3 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye
- 1 kahve fincanı tahin
- 5-6 diş ezilmiş sarımsak
- 2 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 tane limon suyu
- 1 kahve fincanı sirke
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 çay bardağı su
Üst malzemeler:
- 4 haşlanmış yumurta
- 3 domates
- 6 yeşil biber
- 4 soğan
- Yarım demet maydanoz
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz
Antalya piyazı oldukça bol malzemelidir. Piyaz yapımı ise kolaydır ancak dikkat gerektirir. Antalya piyazı şu şekilde yapılır:
- İlk olarak fasulyeleri bir gün önceden tuzlu su içinde bekletmeniz gerekir ki şişsinler. Bekleyen fasulyeleri orta ateşte, tuzlu bol su içerisinde yaklaşık 25 dakika boyunca ön haşlamada bekletin. Ardından suyu değiştirerek tekrar haşlayın.
- Fasulyeler çatlayana değin ve suyu çekene değin haşlamaya devam edin.
- Haşlanmış olan fasulyenin 3 kaşığı ile sos yapımına başlayın. 3 kaşık fasulyeyi ezin. Ardından üzerine sos malzemelerini ekleyin. Karıştırın.
- Haşlanmış fasulyeleri bir servis tabağına koyun. Ve üzerine sosu gezdirin.
- Salatanın üzerine diğer malzemeleri doğrayarak katın ve onları karıştırın.
- Antalya piyazı hazır. Servis edebilirsiniz.
- Köfte piyaz şeklinde servis etmek se bizden bir öneri.