Rus askerleri Ukrayna topraklarını işgal etti. Yine Çin Deniz Kuvvetleri Filipinler kara sularına girerek yeni bir gerginlik yarattı. Ve dünya işte bu kuralsızlıklar nedeniyle tehlikeli bir döneme girdi. Çünkü Rusya, 19'uncu yüzyılın Çarlık dönemi haritasını canlandırmak istiyor. Dolayısıyla Kırım, Abhazya, Güney Osetya ve diğer çarlık dönemi topraklarının kendisinde toplanmasını tasarlıyor. Bu arada Çin, Birleşmiş Milletler'in deniz hukuku kurallarını çiğneyip adeta diğer ülkelerin kara sularını işgal ediyor. Kısaca Rusya ve Çin, kazankazan politikasından, güç kullanarak sadece ben kazanayım politikasına dönüyorlar. Bu arada hemen belirtmekte fayda var, Çin'den gelen gölge bankacılık verileri de olumsuz.
Neydi gölge bankacılık? Bildiğiniz gibi banka dışı finans kuruluşlarının oluşturduğu finansal faaliyetlere gölge bankacılık adı veriliyor. Bu banka dışı finansal faaliyetler Çin'de kontrolsüz geliştiğinden verilen kredilerin büyük bir balon oluşturduğu düşünülüyor. Ve bu balonun patlama olasılığı çoğaldığından Çin finansal açıdan riskli hale geliyor. Alınan borçlar ödenemediği takdirde Çin kaynaklı bir borç krizi yaşanabileceği ileri sürülüyor. İşte bu yeni olumsuz koşullar finans piyasalarında yeni gerginliklere dönüşüyor.
Niye yaptık bu kısa açıklamayı? Yaptık çünkü Rusya ve Çin'den kaynaklanan yeni gerginlikler finansal varlıklarda yeniden fiyatlanmaya neden oluyor. Tabii güvenli yatırım aracı olan altın fiyatları yükseliyor. Dün altın fiyatları hızla yükselerek son beş ayın en yüksek düzeyinden işlem gördü. Dün bir ons (31.1gram) altın 1.368 dolardan alıcı buldu küresel piyasalarda.
Böylece yıl başına göre altının ons fiyatı beklentilerin aksine yüzde 13.6 arttı. Türk lirası bazında ise fiyatlar yıl başına göre yüzde 16.6 artarak altının gramı dün 98 liradan işlem gördü. Yine yıl başında 585 lira olan Cumhuriyet altını dün 662 liradan alıcı buldu. Peki bundan sonra altın fiyatları ne olur, sorusu akla gelebilir. Bu soruya altın uzmanları şöyle cevap veriyor: Bir ons altın fiyatı 1.375 doların üzerinde kaldığı takdirde 1.400 doların üzeri görülebilir artık. Aksi takdirde 1.300 dolara kadar tekrar gerileyebilir altının ons fiyatları. Bu arada artan altın fiyatları nedeniyle fiziki altın ve mücevher talebinin gerilediği ileri sürülüyor. Yine Çin Altın Birliği organizasyonuna göre; bu yılın ilk üç ayında altın fiziki talebi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 geriledi.
Dolayısıyla bu veriler dikkate alındığında altın fiyatlarında bir spekülasyon olasılığı akla gelebilir.
Yine dün Pakistan'ın altın ithalatına koyduğu yasakları 31 Mart 2014'e kadar uzattığını hemen hatırlatalım. Anlayacağınız altın yatırımcısının bütün bu değişkenleri dikkate alarak karar vermesinde fayda var.